PRIJAVA-468X60-BANNER

Stari industrijski park pretvoren u energetski efikasan poslovni kompleks

05.06.2013. | EKOkuće

Italijanski arhitekta Đuzepe Tortato uspešno je rekonstruisao staro industrijsko područje na severozapadu Milana u novi poslovni kompleks u kome su sve zgrade energetski efikasne i okružene bujnim zelenilom. Glavna zgrada u ovom kompleksu je stari industrijski mlin koji je renoviran u multifunkcionalni prostor.

Ovaj projekat pod nazivom La Forgiatura uključuje površinu od 7.300 metara kvadratnih i pokazuje kako se očuvanjem stare industrijske arhitekture može postići moderna regeneracija i prenamena prostora sa ciljem zadovoljavanja modernih poslovnih aktivnosti.

Projekat je duboko uronjen u istoriju metalurške industrije koja je u prošlosti delovala na ovom prostoru, a sastoji se od 7 građevina, neke su stare, a neke nove, i izrađene su od stakla, drveta, betona i čelika. Prirodni elementi kao što su zemlja, voda i svetlost pažljivo su ukomponovani u industrijski prostor kako bi se sačuvale glavne istorijske karakteristike lokacije.

Enterijer svih 7 zgrada je urađen tako da bude što udobniji i energetski efikasniji za korisnike, pa je sa spoljašnjim prostorom povezan zelenim terasama, kao i velikim prozorima i visokim plafonima kako bi se omogućio maksimalni priliv prirodnog osvetljenja. Brojni solarni paneli pretvaraju energiju sunca u električnu, a na krovu jedne zgrade zasađena je trava radi što bolje toplotne izolacije.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


SCHNEIDERELECTRICSRBIJA-300X250-BANNER
TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;