INFONET-468X60-BANNER

Optička staklena kuća u Hirošimi izgrađena korišćenjem 6.000 staklenih cigala

30.05.2013. | Gizmag

Arhitektonski studio Hiroshi Nakamura & NAP je projektovao Optičku staklenu kuću u Hirošimi, Japan, koja ima za cilj da akustično zaštiti stanare od glavnog puta koji prolazi pored kuće, dok ujedno obezbeđuje obilje prirodne svetlosti i pruža fenomenalne poglede na okoliš.

Delikatni stakleni blokovi lažno predstavljaju strukturu, a složen proces livenja je primenjen da stvori fasadu od 13 tona koja prikazuje dvorište ispunjeno drvećem i izgleda kao svetlucavi vodopad spoljašnjem svetu.

Smeštena između visokih zgrada u centru Hirošime, prvi baštenski nivo i staklena fasada su postavljeni na uličnoj strani objekta kako bi se povećao prodor sunčeve svetlosti sa istoka i pružila vizuelna veza sa gradom. Svetlo se filtrira kroz 6.000 staklenih blokova koji su izliveni da proizvedu visoku transparentnost koristeći borosilikat, sirovi materijal za optičko svetlo. Proces livanja uključuje sporo hlađenje blokova dimenzija 50 x 235 x 50 milimetara kako bi se eliminisao zaostali napor u materijalu koji je potreban za njihovu kombinovanu funkciju u fasadi.

Sa veličinom od 8,6 kvadratnih metara, stakleni zid je pridržan sa 75 profila od nerđajućeg čelika koje su prikačene na armirani beton i čelični ram, koji prodire kroz rupice u staklene blokove. Bočno opterećenje je smanjeno ugrađivanjem ravne čelične šipkice 40x4mm unutar staklenih blokova na rastojanjima od po 10cm. Ovo pojačanje je propisalo zaptivanje od 6mm između blokova koje je omogićilo da se transparentni efekat omogući.

Koncentracija filtrirane svetlosti se ostvaraju i kroz svetlarnik na ulaznom holu, dok je otvorena dnevna soba, koja se nalazi na suprotnoj strani dvorišta, jedino zaštićeno od vremenskih uslova sa laganom metalnom zavesom. Sve u svemu, mala veličina ovog jedinstvenog doma punog svetlosti daje delikatan kontarst visoko-tehnološkim, širokim, avenijama koje su okarakterisale rekonstrukciju Hirošime.

Hiroši Nakamura je radio kod čuvenog japanskog arhitekte Kengo Kume pre nego što je osnovao svoj biro 2002. godine, a sa svojim projektom za Optičku staklenu kuću osvojio je nagradu ar+d za arhitekturu u nastajanju za 2012. godinu.

Video snimak koji prikazuje prelaz od spolja ka unutrašnjosti ove kuće se može videti ispod.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;