PRIJAVA-468X60-BANNER

Izgradnja solarnih postrojenja u Španiji umesto u Nemačkoj može da uštedi milijarde

22.05.2013. | Technology Review

Izgradnja solarnih postrojenja i vetroelektrana na pogrešnim mestima u Evropi jeste bacanje milijarde evra. Kompanija Samsung kaže da bi imalo smisla graditi solarne elektrane u sunčanim zemljama u Evropi, umesto u oblačnim zemljama. Takođe, i vetroturbine trebaju da se postavljaju na vetrovitim mestima.

Ovi zaslepljujuće očigledni predlozi su u suprotnosti sa onim što se zapravo dešava. Na primer, solarni panel u Španiji generiše oko dva pute više energije od solarnog panela iste veličine u Nemačkoj, zato što na njega sunce mnogo više sija (pogledajte grafiku ispod). Ali, prošle godine je skoro polovina od svih solarnih panela postavljenih u Evropi postavljeno u Nemačkoj, a samo mali deo je postavljen u Španiji.

Kompanija Siemens je izračunala da ako bismo postavili solarne panele i vetroturbine na mesta gde su prirodni resursi najobimniji, i zatim postavili dalekovode koji bi preneli energiju tamo gde je potrebna, mogli bismo da uštedimo oko 45 milijarde evra do 2030. godine, iz prostog razloga jer bismo ih postavili manje. Ta cifra uštede bi bila dovoljna za izgradnju dalekovoda.

Evropa nije jedino mesto gde se solarna postrojenja postavljaju na čudnim mestima. Jedno od glavnih tržišta za solarnu energiju u Sjedinjenim Američkim Državama je Nju Džerzi, koji dobija mnogo manje sunca nego jugozapad SAD-a, ali ima regulativu koja favorizuje solarnu energiju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


TOTPROMET-CHAMELEON-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;