INFONET-468X60-BANNER

Biodiverzitetska kućica na drvetu u obliku gnezda

20.05.2013. | Gizmag

Arhitektonski biro Blue Forest iz Velike Britanije, koja ima iskustva u projektovanju i izgradnji luksuznih kućica na drvetu i koliba, predstavila je svoje planove za izgradnju velike kućice na drvetu nalik gnezdu u okviru projekta Eden. Smešten u Kornvolu, Velika Britanija, projekat Eden je najveća staklena bašta na svetu, a planirano biodiverzitetsko gnezdo će se nalazi visoko usred krošnji, kao deo novog šetališta iznad oblasti sa prašumom.

„Projekat biodiverzitetske kućice na drvet crpi inspiraciju iz genija prirodnog dizajna“, rekao je direktor biroa Blue Forest, Sajmon Pejn (Simon Payne). „Njen oblik se zasniva na detaljno tkanim gnezdima ptica koje su rasprostranjene širom istočne Afrike.“

Nova putanja kroz krošnje će uključivati niz staza koje će se provlačiti kroz obilne krošnje prašume. Posetici će dobiti pristup jedinstvenom doživljaju prirode preko drvenog i čeličnog puta, dok će biodiverzitetsko gnezdo ležati u sredini između dva mosta koja se protežu preko 16 metara u oba pravca.

Biodiverzitetsko gnezdo će se koristiti kao obrazovni prostor, i projektovan je da ugosti grupe od oko 20 ljudi. Ono će biti ključna tačka u tropskom delu projekta Eden, pružajući posetiocima jedinstvene poglede na biodiverzitet prirode.

„Ovako nešto nikada nismo radili“, kaže Pejn. „Volim spiralnu superstrukturu i zaista sam zadovoljan načinom na koji je obloga slična peru pomogla u razbijanju oblika drvene kućice tako da se ona uklopa u okolinu.“ U skladu sa filozofijom projekta Eden, arhitekte iz biroa Blue Forest su uradili sve što su mogli kako bi osigurali da fizička struktura bude što je više održiva.

„Biodiverzitetsko gnezdo je zanimljiv tehnički izazov jer moramo obezbediti spektakularni edukativni prostor koji je udoban za posetioce u okruženju prašume, sa ograničenim izborom materijala koji mogu da se nose sa ovom agresivnom sredinom - temerature do 45 stepeni Celzijusa, sa vlažnošću vazduha od 90% u toku dana, a 60 odsto u toku noći“, objašnjava Pejn.

„Kao i kod pocinkovane čelične konstrukcije, mi smo eksperimentisali sa termički obrađenim četinarom kao zamenom za robusno, ali neodrživo tropsko drvo, kako bismo formirali drveni omotač i palubu“, pojašnjava arhitekta Pejn.

Eden projekat trenutno radi na prikupljanju sredstava kako bi se izgradilo biodiverzitetsko gnezdo. Kada se sredstva prikupe, prefabrikacija projekta će trajati oko 9 do 10 nedelja van gradilišta, dok će sama izgradnja trajati još pet do šest nedelja. Tropski deo Eden projekta će biti otvoren za javnost za vreme gradnje vazdušnih putanja.

„Kućice na drvetu su uvek bile simbol mašte i kreativnosti“, zaključuje Pejn. „Mi smo svi velika deca u duši, a ja ne mogu da dočekam da prošetam preko staza u vazduhu i da stojim na platformi gnezda, diveći se prašumi.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;