INFONET-468X60-BANNER

Miraflores-Baranko pešački most, Lima, Peru

11.04.2013. | WAN

Miraflores-Baranko pešački most, rad madridskog biroa OOIIO Architecture, projektovan je da povuče jake veze između dva brzorazvijajuća okruga u Limi, Peru. Konceptualizovan kao novi reper za grad, most je trenuto u fazi projektantskog razvoja sa očekivanim završetkom radova u 2016. godini.

Za biro OOIIO Architecture ovo je mnogo više od osnovnog projekta mosta; to je „otvorena zgrada“. Projekat je inspirisan peruanskim mineralima, posebnim južnoameričkim objektima kao što su pinjate (piñatas) i zašiljeni nakit naroda Inka. Rezultat je bodljikava drvena veza sa trijangularnim šiljcima koji se pružaju u vazduh. Ovi šiljci će pružati osenčenje i mesta za odmor korsnicima mosta. Plan je da se koristi reciklirano drvo za izgradnju.

Kada se završi, most će povezati okruge Miraflores i Baranko (Barranco). Prvi okrug je urbani kraj ispunjen maloprodajnim obejektima i živopisnim parkovima, i njegova ekonomija se pokreće zahvaljujući turizmu. Baranko je više boemski okrug i dom je velikom broju muzičara, umetnika i dizajnera.

Postoji nada da će novi Miraflores-Baranko pešački most podstaći posetioce Lime da pođu na putovanje između ova dva okruga, posledično povećavajući ekonomiju u oba okruga.

Protežući se preko depresije u terenu kroz koju prolazi autoput, most ne samo da će delovati kao jednostavna intervencija u prostoru, već i kao sastajalište i društveno čvorište za lokalne stanovnike i turiste. Takođe na mostu će se nalaziti i neformalni amfiteatri za amaterske izvođače, kao i nekoliko platforma za posmatranje za one koji žele da uživaju u pejzažu.

Za koncept mosta arhitektonski biro OOIIO Architecture kaže: „Ovaj projekat je poseban jer ima sposobnost privlačenja pažnje i istovremeno je velika platforma sa koje se može mnogo videti. To je projekat koji se gleda i sa koga se gleda.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;