INFONET-468X60-BANNER

Italijani odneli pobedu u Rusiji

10.04.2013. | WAN

Međunarodni arhitektonski konsurs za projektovanje Politehničkog muzeja i obrazovnog centra u Moskvi je osvojio italijanski tim arhitekata Massimiliano i Doriana Fuksas i biro Speech. Koncept tima za novi objekat je dobio prvo mesto u drugom krugu takmičenja, odnevši pobedu nad velikim svetskim arhitektonskim biroima.

Projektni zadatak dat projektantima je bio da stvore muzej i obrazovni centar od 31.500 metara kvadratnih površine na Vrabčevom brdu, oko 10km od Crvenog trga u Moskvi. Cena projekta se procenjuje na 180 miliona dolara. Takmičari su bili pozvani da projektuju „volumen zasnovan na ideji da se stvori kontrast sa okruženjem... to bi trebalo da bude pristojan, moderan primer koji simboliše trijumf informacionih tehnologija. Muzej i obrazovni centar bi trebali da postanu jasna prekretnica i vizuelizacija slike nove generacije.“

Pobednički koncept biroa Massimiliano and Doriana Fuksas + Speech jeste niz volumena nepravilne geometrije koje su presvučene u bakar koji će, tokom vremena, postati sjajno tirkizne boje iz svojih prvobitnih treperavih braon tonova. Prirodno svetlo će ulaziti u unutrašnji prostor kroz tri glavna procepa u fasadi: dva vertikalna proreza na prednjem i zadnjem delu kompleksa će propuštati sunčevu svetlost (zadnji prorez gleda na obližnji park), dok će veliki svetlarnik kupati enterijer u prirodnoj svetlosti.

Sve javne funkcije su ograničene na prizemlje zgrade, sa velikim holom koji ima prostore za umetničke izložbe, kafić, prodavnicu i dva auditorijuma sa kapacitetima od po 500 i 800 gostiju, kao i tri zimske bašte sa kliznim krovom. Iznad ovoga na prvom spratu će se nalaziti površine namenjenje komunikaciji sa konferencijskim prostorima i službama za podršku Naučnog u tehnološkog centra.

Drugi sprat će se koristiti za izložbe sa različitim salama za izlaganje, naučnom i umetničkom galerijom, izložbenim prostorm za kolekcije muzeja, bioskopom/auditorijumom, bibliotekom, radionicom, kao i izložbenom površinom za Naučni i tehnološki centar.

Masimiliano Fuksas je ispred svog projektantskog tima rekao: „Ovo je jedan od mojih najlepših projekata i to je italijanska pobeda. Muzej i obrazovni centar moraju postati prekretnica i oni moraju da odražavaju sliku nove generacije.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;