Pet finalista juri nagradu „Mis van der Roe”

27.03.2013. | Politika

Evropska komisija i Fondacija „Mis van der Roe” saopštili su pet finalista koji su ušli u najuži izbor za ovogodišnju nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu.


Koncertna dvorana „Harpa” u Rejkjaviku - više o projektu ovde

Za nagradu koja nosi ime jednog od začetnika moderne arhitekture prijavilo se 335 radova iz 37 evropskih zemalja. Stručni žiri uvrstio je u uži izbor gradsku skupštinu u Gentu u Belgiji, gradski park „Superkilen” u Kopenhagenu, koncertnu dvoranu „Harpa” u Rejkjaviku, dom za stare u Alkaser do Salu u Portugaliji i drvenu konstrukciju „Metropol Parasol” u Sevilji.


Gradska skupština u Gentu u Belgiji (Foto - Petra Decuker)

Dobitnik najveće arhitektonske nagrade u Evropi biće proglašen u maju, a nagrada se dodeljuje u junu u paviljonu u Barseloni koji je nemački arhitekta projektovao za Međunarodnu izložbu 1929. godine.


Trg „Superkilen” u Kopenhagenu (Foto - Superfleks)

Nagrada „Mis van der Roe” dodeljuje se na svake dve godine od 2001. kao priznanje izuzetnim dostignućima evropskih profesionalaca u razvoju novih ideja i tehnologija. Pored glavne nagrade dodeljuje se i specijalno priznanje.


Dom za stare u Alkaser do Salu u Portugaliji (Foto - FG SG)

Među ranije nagrađenim ostvarenjima su: Novi muzej u Berlinu, Norveška nacionalna opera i balet u Oslu, Muzej savremene umetnosti u Leonu u Španiji i holandska ambasada u Berlinu.


Metropol Parasol u Sevilji – u džinovskoj građevini od drveta smešteni su muzej, pijaca, trg, restorani i panoramske terase - više o projektu ovde

Dva specijalna priznanja dodeljena su zdanjima u regionu: gimnaziji u Koprivnici u Hrvatskoj 2009. godine i zgradi ljubljanskog matematičkog fakulteta 2007. godine.

Nominovani iz Srbije

Među 335 nominovanih našlo se 11 ostvarenja iz Srbije, ali nijedno nije među pet najboljih: Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, Trg ispraćaja na Novom bežanijskom groblju, Vila „Radović” na Senjaku, poslovni objekat „Rudnap Agraf” u Novom Sadu, Kula Nebojša, upravna zgrada Rajfajzen banke, obdanište na Bežanijskoj kosi, hotel „Centar” u Novom Sadu, turističko-kulturni kompleks „Tera Panonika” u Mokrinu, džez-klub „Čekaonica” u Beogradu i program „Urbani džepovi Beograda”.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...
DARKO 12.07.2021.
Zato što su najkorumpiranija državna instit...
Rasa 08.07.2021.
Koji je uslov za dobijanje subvencije za fa...
Snezana 07.07.2021.
Moje postovanje. Imam kucu kominovanu naboj...