Medijateka Lons le Saunier u Francuskoj

21.03.2013. | WAN

Ova nedavno završena Medijateka pariskog arhitektonskog biroa du Besset-Lyon Architectes jeste valjajuća kriva betona kamilje boje, smeštena na ograničenoj parceli. Na tri strane medijateke - koja obuhvata javnu biblioteku i bioskop - nalaze se jaki arhitektonski izrazi: stara crkva; Hotel de Balay; i lokalni zatvor.

Kako bi prevazišli izazove utvrđene ovom teškom lokacijom, arhitekte su predložile zakrivljenu stukturu izgrađenu od betona koja se uklapa sa mineralnim materijalom koji definiše tri pomenute zgrade. Projektantski tim je takođe želeo da se distancira od neobičnog arhitektonskog izraza i umesto toga je stvorio glatko oivičenu, jednostavnu zapreminu koja se uklapa sa hotelom, crkvom i zatvorom.

Arhitektonski biro du Besset-Lyon Architectes objašnjava: „Ona crpi svoju snagu i neobičnost zahvaljujući činjenici da održava aktivnu vezu sa svojim susedima. Dakle, zakrivljenost južne fasade predstavlja direktan odgovor na veliku kosi krov crkve prekriven škriljcem; zakrivljenost projekta predstavlja prirodnu vezu između ulice Kordoliers, novog centralnog mesta lociranog iza crkve.“

Jednostavna u svojoj silueti, Medijateka je definisana kroz svoje šestougaone prozore koji su raspoređeni u klastere duž fasade, uvlačeći prirodno osvetljenje u svojih 3.500 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora. Na gornjim tri nadzemnim etažama, ovi ugaoni prozoti omogućavaju korisnicima zgrade prelepe panoramske poglede na grad. U okviru medijateke se nalazi i podrumski nivo koji ima sobe za projekciju.

Medijateka Lons le Saunier se nalazi u istoimenom gradu u jugoistočnoj Francuskoj.

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...