SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rasklapajuća kuća u Holandiji

19.03.2013. | Gizmag

Retko se dešava da vidimo projekat jednosobne kuće oblikovane da primi sve sadržaje koje savremeni dom treba da poseduje, a u poslednje vreme smo se susreli sa dve. Prvo smo imali Bunkie kuću (tekst o njoj možete pogledati ovde), vrstu rezervne kuće za dvorište sa krevetima na sprat vešto upakovanim u zidovima i krovu. Sada vam predstavljamo veću kuću sličnog manira biroa 2by4-architects, nazvanu Summer House (Letnja kuća), koja ima rasklapajuće zidove koji su pomalo tajanstveni.

Letnja kuća (ili, po svemu sudeći, Ostrvska kuća) je fizičko otelotvorenje arhitektonskog svetog grala: zgrade koja svojim stanarima odaje utisak da se, zapravo, nalaze napolje, a ne unutra. Letnja kuća svakako dobro pokušava da dostigne ovaj nedostižni arhitektonski cilj.

Jedan od u potpunosti zastakljenih zidova klizi tako da otvara većinu svoje površine, dok se spojeni PlatoWOOD drveni zid pretvara u ogromna vrata, tako da se ugao cele kuće otvara ka jezeru pored koga je kuća smeštena.

Suprotni zid je prepun kutcima, pukotinama i rupama za skrivanje sa svim neophodnostima koje su potrebni Letnjoj kući kako bi funkcionisala. Kupatilo sa tuš kabinom, toaletom, kuhinja... Neskriven, ali svejedno koristan, jeste kamin koji je okačen o plafon i predstavlja jedinu smetnju koju su projektanti dozvolili u ovom spartansko belom-epoksi prostoru.

Čelična konstrukcija rama pokriva 32 kvadratna metara na veštačkom ostrvu na jezerima Plas u Holandiji.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;