SFSOPLATE-468X60-BANNER

„Bunkie“ prefabrikovana kućica

01.02.2013. | Gizmag

Možete podići prefabrikovanu šupu na nekoj udaljenoj poljani, ali to je neće učiniti kućom. Srećom, Nejtan Buler (Nathan Buhler) iz kompanije BLDG Workshop i Evan Ber (Evan Bare) iz kompanije 608 Design su oprezniji kada je u pitanju njihov zajednički napor - „Bunkie“. Buler je rekao da misli o projekatu „Bunkie“ više kao velikom proizvodu, nego kao maloj arhitekturi. U suštini, rezervna soba koju možete staviti u vašem dvorištu... Mada mi mislimo da je to na ivici istine.

„Počeli smo sa ovim projektom kao medijumom za eksperimentisanje u idejama koje prelaze granice između arhitekture i dizajna nameštaja“, objasnio je Buler. Kao i nameštaj, kućica „Bunkie“ će biti izgrađena u fabrici i sastavljena na licu mesta. Ali za razliku od nameštaja, možete spavati u njoj komforno.

Kućica ima otisak od 3,8 sa 2,6 metara i visoka je 3,4 metara. To daje površinu kući od 9.88 metara kvadratnih, što je ispod praga od 10 metara kvadratnih za izgradnju bez dozvole prema građevinskim normama grada Ontarija.

Srveni ram za svaku „Bunkie“ kuću će biti preizno isečen pomoću CNC (computer numerical control) sekača, što nije neuobičajena praksa kod prefabrikacije. Ram zatim može biti obložen sa ivericom ili punom daskom, ili bilo kojim drugim pločastim materijalom. „Sve može biti izgrađeno u fabrici i otpremljeno na lokaciju gde će se svi elementi sastaviti“, rekao je Buler.

„Bunkie“ je dizajnirana da bude višenamenska, i uključuje ono što dizajneri opisuju kao tri različita „modela“ - spavanje, igranje i otvoren prostor. U modelu za spavanje, dva velika kreveta izlaze iz zidova i pretvaraju kućicu u improvizovanu spavaonicu. Jedan krevet se spušta sa glavnog zida kuće, dok se drugi, lukavo spušta sa krovnog nagiba, stvarajući neku vrstu krevera na sprat kome se pristupa merdevinama.

Sto i stolice na rasklapanje se nalaze u drugom zidu, i mogu se ukloniti ako se kuća koristi u drugom modelu. Otvoreni model je jednostavno korišćenje celog prostora „za meditaciju, jogu, čitanje itd.“.

Na kraju, zbog činjenice da su prednja i zadnja strana kuće sastavljene od stakla, vi u suštini možete da vidite kroz nju, tako da pogled na zadnju stranu vašeg dvorišta (ako kućicu tu postavite) ne mora biti u potpunosti uništena.

Dizajneri Buler i Ber se nadaju da će „Bunkie“ biti komercijalno dostupna naredne godine, a troškovi i vreme izgradnje u ovom trenutku nisu u potpunosti jasni. Projekat prikazan na renderima je blizu krajnjih završenih specifikacija, iako će jeftiniji modeli, sa manje detalja, takođe biti na raspolaganju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;