Proglašeni pobednici konkursa za projektovanje nebodera magazina eVolo za 2013

15.03.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Magazin eVolo je objavio pobednike svog spektakularnog međunarodnog takmičenja za projektovanje nebodera za 2013. godinu. Novitet, bilo tehnička ili estetska, je na dnevnom redu i iako niko ne bi trebalo da očejuje da vidi ostvarenje bilo kog od ovih projekata u bilo kom trenutku u narednih 3.000 godina, približno, mnogo je dopadljivih projekata i urbanističkih rešenja koje bi vredelo istraživati. Prirpemite se da suspendujete nevericu.

Nagrade se dodeljuju za smele koncepte nebodera koji se dostavljaju direktno ovom arhitektonskom časopisu, i to treba naglasiti, a ne za stvarni projekat nezavšrenog ili izgrađenog nebodera tokom poslednjih 12 meseci.

Prva nagrada je otišla u ruke Derka Perocija (Derek Perozzi) za njegov upadljiv neboder Polarni kišobran (Polar Umbrella - na slici gore) - plutajuća gljiva u obliku oblakodera, čija kapa obezbeđuje hlad i time pomaže u ponovom rastu polarnih ledenih kapa. Sam grad je zamišljen delom kao istraživački objekat, delom turistička atrakcija, i projektanti su namerili da bi mnogi takvi gradovi mogli biti izgrađeni tamo gde ja osenčenje najpotrebnije.

Fobija neboder (Phobia Skyscraper - na slici iznad), arhitekata Dariusa Maikofa i Elodija Godoa, osvojio je drugu nagradu na takmičenju. Neboder je oblikom nalik humki termita i skup je prefabrikovanih jedinica ugrađenih u praznu kulu napravljenu od recikliranih industrijskih materijala. Zgrada ima namenu da morfira i da se razvija tokom vremena kako bi odražavala potrebe svojih stanara.

Neboder Svetlosni park (Light Park - slika iznad), arhitekata Ting Ksua i Jiming Čena je nagrađen trećim mestom. Ovaj plutajući grad je predlog dodavanja rekreativnog prostora gradovima bez potrebe za rušenjima. Iako je opisan da je u obliku pečurke, on izgleda više nalik meduzi, sa zvonom ispunjenim helijumom koji ga održava na nebu.

Dodatnih 24 projekata su dobili pohvale žirija, a moramo izdvojiti i projekat Moses naših arhitekata Miloša Vlastića, Vuka Đorđevića, Miloša Jovanovića i Darka Markovića, koji je prikaz na slici gore i koji je odneo specijalno priznanje. Sve u svemu, 625 projekata je dostavljeno iz 83 različite zemlje.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...