IZOLACIJA-468X60-BANNER

Krila cvrčaka insprišu nove antibakterijske površine

15.03.2013. | Gizmag

Zamislite da uzmete balon pun vode i postavite ga na krevet od tupih eksera koji su postavljeni na ravnomernim razmaku. Iako ekseri ne bi bili šiljati dovoljno da probiju gumenu kožu balona, na kraju će težina vode prouzrokovati da guma koja visi između eksera pukne. Pa, izgleda da cvrčci koriste isti princip da ubiju bakterije koje se natalože na njihovim krilima. To otkriće može dovesti do nove generacije antibakterijskih materijala.

Tim španskih i australijskih naučnika ispitao je krila cvrčaka pomoću mikroskopa, i otkrio da su ona prepuna sa matricom tupih šiljaka na mikro skali. Kada bakterija sleti na te šiljke, ona u početku ostaje netaknuta. Vremenom, međutim, njegova spoljašnja membrana počinje da propada između šiljaka. Kada ti delovi ne mogu više izdržati pritisak, oni se cepaju i bakterija umire.

Proces je ilustrovan u video prikazu ispod.

Kako bi potvrdili da li je to zaista tako, naučnici su skuvali neke bakterije u mikrotalasnoj pećnici, menjajući im elastičnost kože. Kao što se očekivalo, što je koža elastičnija, veće su šanse da bakterija umre kada se stavi na krilo crčaka - nano šiljci nisi bili efikasni u ubijanju bakterija sa više krutom kožom, međutim.

Prema naučnicima, ovo je prvi poznati slučaj živog organizma koji je u stanju da iskoreni mikoorganizme koristeći samo oblik svog biomaterijala. Sada postoji nada da bi materijali zasnovani na strukturi krila cvrčaka mogli biti korišćeni za ubijanje bakterija na povšrinama kvaka, gilendera, šina i drugih površina gde se bakterije često razvijaju.

Istraživački tim je bio sastavljen od naučnika sa španskog Univerziteta Rovira i Virgili i Katalonskog Instituta za istraživanje i napredne studije, zajedno sa australijskim Svinburn Univerzitetom tehnologije i Univerzitetom Džejms Kuk. Istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Biophysical Journal.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LEGISGS-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...