PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Urbanizam totalitarizma na primeru gradova u Srbiji

14.03.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Rumunski autoritarni vladar Nikolae Čaušesku neslavno je ostavio težak trag na glavnom gradu Bukureštu sa masivnom urbanom šemom poznatom kao Centrul Civic. Godine 1980, projekat je izmestio 40.000 ljudi, demolirao crkve i manastire koje su mu se našle na putu, i zamenio sve sa 8 kvadratnih kilometara betonskih zgrada i državnih kompleksa komunističkog stila u srcu onoga što je bio istorijski deo grada.

Jedan od novih spomenika, Palata parlamenta od 343.740 metara kvadratnih površine, za koju se smatra da je najveća administrativna zgrada na svetu, ankeriše Centrul Civil duž dramatične ose na sličan način na koji to Kapitol u SAD-u radi u Vašingtonu. Sve do današnjeg dana, palata i brutalno obnovljena urbana tkanina oko nje ostaje „možeda najnasilniji ožiljak koji je ostao od totalitarnog režima“, prema rečima Bogdana Iliea i Dena Ačima.

Njih dvojca su napravili depresivno dramatični internet projekat koji ilustruje razmere ove vežbe u totalitarnom urbanom planiranju kada se transponuje na druge gradove (hvala aplikaciji Google Maps za pomoć). Ilie i Ačim su iskazali svoje mišljenje o Centrul Civic:

„Ovaj projekat je naš krst, krst stanovnika Bukurešta, a pitanje sa kojim smo počeli je bilo: 'Šta bi se desilo ako bismo ovaj krst nosili sa nama kroz svet?'“

Pa ovako bi izgledalo u Beogradu:

Ovako na Novom Beogradu:

Ovako u Novom Sadu:

A ovako u Nišu:

Razmere nepopravljive štete čini većinu žalosnih srpskih urbanih obnova skromne u poređenju. Ovaj internet projekat, na portmanteau.ro, čak i izračunava udeo lokalnih građana koji bi bili raseljeni u svakom gradu (na osnovu lokalne gustine stanovništva) ovako grandioznim prepisivanjem urbane matrice.

Gornja fotografija predstavlja izgled nanosa urbanog otiska Čaušeskua na Beograd.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;