INFONET-468X60-BANNER

Kubični auditorijum Renza Piana u Akvili

04.03.2013. | Gizmag

U aprilu 2009. godine, stari italijanski grad Akvila pogođen je razornim zemljotresom i od tada pokušava da se oporavi od procenjenih 10 milijardi evra oštećenja. U naporu da podigne raspoloženje zajednice i pomogne oporavku od ove katastrofe, krajem prošle godine severni italijanski grad Trento poklonio je živopisni auditorijum koji je projektovao italijanski arhitekta Renzo Piano.

Centar za performans od 2.500 metara kvadratnih se sastoji od tri velike kubične strukture koje deluju kao da su ležerno „pale na mesto“. Kocke su nezavisne jedna od druge, ali su povezane sa pasarelama napravljenim od stakla i čelika. Centralna kocka je dom koncertnoj dvorani kapaciteta od 238 sedišta, dok manje kocke koje se nalaze na obe strane smeštaju javne prostore uključujući foajee, barove, kupatila, svlačionice i izložbene prostore za umetnike.

Ceo auditorijum, koji je izgrađen od stotinu drvenih greda, prefabrikovan je u Trentu i zatim spakovan i transportovan do Akvile gde je na licu mesta sklopljen. Sve tri kocke su napravljene u potpunosti od specijalno tretiranog drveta koji štiti od homogene oksidacije i napravljene su da izdrže zemljotrese. Pored toga, 90 drveća je zasađeno pored auditorijuma kako bi se nadoknadilo drveće koje je korišćeno za izgradnju projekta.

Unutar koncertne dvorane, zidovi su opremljeni nizom visećih akustičnih panela od sirovog drveta koji su orijentisani ka publici kako bi reglektovali zvuk unutar auditorijuma. Pored toga, dva akustična zida od po oko dva metra visine su pozicionirana tako da odražavaju zvuk ka orkestru, osiguravajući optimalnu akustiku.

Eksterijer auditorijuma je integrisan u svoje okruženje parka i organizovan tako da ugosti događaje na otvorenom prostoru. Oblast može biti opremljena sa sedištima koje primaju oko 500 ljudi i deluje idealno za nastupe na otvorenom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;