INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Totalno pasivno: Zgrada koja rešava energetsku krizu u Indiji

28.02.2013. | Design Build Source

Tim inženjera je završio zgradu u ekstremnoj klimi Indiji bez potrebe za električnim rashladnim sistemima. Inženjerska konsultantska firma Buro Happold, u saradnji sa arhitektama iz biroa Chadwick International, bila je suočena sa izazovom projektovanja kancelarijske zgrade za kompaniju Xchanging, vodećeg provajdera poslovnih procesa i informacionih tehnologija u gradu Šimoga, 280 kilometara severozapadno od Bangalora.

Klimatski, Šimoga se nalazi u tropskom monsunskom regionu gde temperature dostižu bez problema i 40 stepeni Celzijusa, što baš i nisi idelani uslovi za zapsolene u kancelarijskim zgradama. Tim firme Buro Happold je predložilo postavku potpuno pasivinog klimatizacionog sistema koji može da održava prihvatljive uslove u ovoj oštroj klimi.

Koristeći pristup zasnovan na adaptivnoj udobnosti, projektantski tim je uspeo da eliminiše električne klimatizacione sisteme, što je dovelo do uštede od 40 odsto kapitalnih troškova. Ovaj pristup je izuzetno koristan i ekonomski i ekološki, a može da pomogne u rešavanje energetske krize u Indiji.

Sa populacijom od 1,2 milijarde ljudi, Indija je četvrta po veličini u potrošnji energije na svetu, prateći samo Sjedinjene Američke Države, Kinu i Rusiju. Zahtevi za energiju koja napaja sverastuću komercijalnu radnu snagu i zgrade su ogromni. Inženjerska konsultantska firma Buro Happold procenjuje da je na svakih 1,4 miliona kancelarijskih radnika, zemlji potrebna jedna nova elektrana od jednog gigavata isključivo za potrebe klimatizacije.

Kako Indija nastavlja da raste, sve više elektrana je potrebno i to u vreme kada se postojeće snabdevanje pokazalo kao veoma nepouzdano. Dokaz tome je jedan incident iz jula prošle godine kada je 300 miliona ljudi bilo bez struje.

Kako bi ispunili zahteve za jeftinijim radnim mestom sa niskom emisijom ugljenika, prvi korak je bio da se analizira klima u gradu Šimoga. Naredne studije optimizacije su zatim mogle biti preduzete kako bi se odredila masa i oblik zgrade, dizajn fasade, protok vazduha unutar zgrade, kao i dizajn pratećih sistema. Iz tih studija tim je bio u stanju da proceni potencijalne energetske uštede koje pasivni dizajn može da isporuči.

Inženjerska firma Buro Happold je obradio i analizirao veliki broj potencijalnih permutacija projekta koristeći računarske analite i parametarsko modelovanje kako bi ostvarili jednu preporuku za optimalni dizajn. Ovo krajnje rešenje može da isporuči projekt zgrade sa neverovatnih 100 proceenata osenčenja od direktne sunčeve svetlosti, ali uz mogućnost da i dalje obezbedi visok nivo dnevne svetlosti.

Dizajn fasade je naknadno uticao na projekat nivoa, kao i na spratnu dubinu, što je značilo uvođenje velikih slobodnih površina spratne visine kao i unutrašnjeg atrijuma koji prolazi kroz celu zgradu i omogućava prodor dnevne svetlosti duboko u centar objekta.

Analizom vetrova utvrđeno da bi blaga rotacija zgrade ka prevlađujućem vetru maksimitirala pasivne unakrsne protoke preko severne i južne fasade. Svež vazduh se ubira i kanališe duboko u zgradu kroz seriju od četiri ogromna elementa za sakupljanje vetra koje čine vrh krova atrijuma.

Nije aspekt projekta nije ostao nedorađen u cilju isporučivanja najviše moguće energetske zgrade za kompaniju Xchanging. Velika termalna masa, minimalna unutrašnja opterećenja, kao i pejzažno uređenja sa ciljem smanjenja efekta toplotnog ostrva su omogućili projektnom timu da stvore zgradu koja smanju operativne troškove kompanije Xchanging za 25 odsto.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;