INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Urbani uređaj za prikrivanje

08.02.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Holandski umetnik i dizajner Roeland Oten (Reoland Otten) je preuzeo na sebe da interveniše kada pronađe ružni ulični mobilijar kao što su trafostanice, javni taoleti ili kante. Njegove instalacije se mogu posmatrati kao kamuflaža ili, pošto mi preferiramo terminologiju iz Zvezdanih staza, uređaj za prikrivanje.

Čudna stvar jeste da ove instalacije zaista skreću pažnju na objekat koji je maskirani, iako je njihova namena (u kojoj su uspeli) da ih učine nevidljivim. Dakle, potvrđuje se ona stara izreka da ako želite nešto da sakrijete, sakrite ga na očigledan način.

Roeland Oten zapravo radi na osnovu bogate umetničke tradicije koja svakako može biti praćena sve unazad do slike „Ambasadori“ iz 1533. godine, slikara Hansa Holbajna Mlađeg, koja prikazuje sliku iskrivljene lobanje koja deluje normalna kada se gleda iz određene tačke sa strane. Igranje sa perspektivom na ovaj način je istraženo od strane mnogih umetnika.

Vredi razmisliti o urbanoj implikaciji većih razmera, ukoliko bi umetnik pronašao način da učini da čitave zgrade, naselja ili čak gradovi nestanu.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;