INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sklonište koje može biti izgrađeno od otpada

23.01.2013. | Gizmag

Sa svojim skromnim imenom „Shelter“ (Sklonište), arhitektonski biro Carter Williamson je ponudio svoje rešenje hitnog smeštaja za ljude u slučaju katastrofa. Izgleda da je naglasak na fleksibilnosti, pošto je Sklonište projektovano da bude lako transportovano i brzo izgrađeno u uslovima koji su manje nego idealni. Najinteresantnije je to da je prefabrikovano Sklonište takođe projektovano da bude izgrađeno korišćenjem sekundarnih materijala koji su spašeni iz zona pogođenih katastrofama.

Kako bi transport Skloništa bio što lakši, arhitektonski biro Carter Williamson se opredelio za prefabrikovani dizajn koji može biti kompaktno spakovan. Projekat se zasniva na imaginarnoj jedinici od 2,4 metara (8 stopa): unutrašnja visina i širina standardnog transportnog kontejnera ili kamiona. Međutim, ono što je intrigantno jeste da projektanti sugerišu da ono može biti sagrađeno od spašenih materijala. To verovatno objašnjava upotrebu valovitog metala, mada, kako ovaj proces funkcioniše u praksi (i u kojoj meri bi novi materijali, poput fleksibilnih nogu, bio potreban) nije u potpunosti jasno.

Prema birou Carter Williamson, Sklonište od 37,5 kvadratnih metara može biti izgrađeno od strane dvoje ljudi u jednom danu. Ono se isporučuje sa podesivim skelnim elementima - nogama na kojima Sklonište stoji - sa idejom da ono može biti podignuto i na neravnom terenu. Kada se potreba za Skloništem okonča, ono može biti rasklopljeno za ponovnu upotrebu.

Jedno sklonište može da smesti od 8 do 10 ljudi, sa mezaninskim krovnim prostorom koji se koristi za spavanje (ili da pruži privatni prostor u toku dana). Međutim, Skloništa su projektovana da budu prilagodljiva, i mogu biti organizovana tik jedno uz drugo za stvaranje većih područja za masovno smeštanje ljudi, ili za potrebe administrativnog centra.

Sklonište je takođe projektovano da funkcioniše van mreže, i dostavlja se sa krovnim fotonaponskim sistemom od 1,5kW, kao i solarnim sistemom za toplu vodu i rezervoarom za skupljanje vode od 950 litara. Postoji i opcioni otvoreni deo sa kompost toaletom, tušom, kao i delom za kuvanje na gas.

Biro Carter Williamson se nada da verzija Skloništa, nazvana Paviljon, može da se raznovrsno koristi kao vikendica, udaljena naučna stanica ili čak kao stalni smeštaj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;