INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Feniks panoramski toranj

17.01.2013. | Architect Magazine

Arhitektonski biro iz Danske, BIG, je projektovao još jednu veoma dijagramsku zgradu, ovoga puta jednu koja bukvalno izgleda kao igla u centru grada Feniksa, Sjedinjene Američke Države. Predloženi panormaski toranj, površine od 6.500 metara kvadratnih, pružiće vrhunske poglede na centar Feniksa i planine iza oboda grada. Betonsko jezgro tornja pridržava obzervacionu platformu, kao i tri staklena lifta koja nose posetioce 130 metara do spiralne staze platforme koja se nalazi u sfernom volumenu.

Unutar sfere, a i duž staze, nalaziće se fleksibilni prostori za izložbe, maloprodaju i rekreaciju. Restoran u nižoj hemisferi će karakterisati panoramski pogled na pustinjski grad, dok će javni trg u osnovi tornja obezbediti hlad i mnoštvo maloprodajnih i rekreacionih prostora.

"Toranj postaje referentna tačka u prostoru i mehanizam da postavite okruženje u pokret kroz kretanje posetioca", kaže Bjarke Ingels, jedan od partnera u arhitektonskom birou BIG. "Kao što Muzej Gugenhajm u Njujorku nudi posetiocima jedinstveno umetničko iskustvo koje se spiralno izdiže oko centralne praznine, kretanje u tornju je okrenuta obrnuto, dozvoljavajući posetiocima da kontempliraju o okolnom pejzažu i gradu Feniksu."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;