IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Feniks panoramski toranj

17.01.2013. | Architect Magazine

Arhitektonski biro iz Danske, BIG, je projektovao još jednu veoma dijagramsku zgradu, ovoga puta jednu koja bukvalno izgleda kao igla u centru grada Feniksa, Sjedinjene Američke Države. Predloženi panormaski toranj, površine od 6.500 metara kvadratnih, pružiće vrhunske poglede na centar Feniksa i planine iza oboda grada. Betonsko jezgro tornja pridržava obzervacionu platformu, kao i tri staklena lifta koja nose posetioce 130 metara do spiralne staze platforme koja se nalazi u sfernom volumenu.

Unutar sfere, a i duž staze, nalaziće se fleksibilni prostori za izložbe, maloprodaju i rekreaciju. Restoran u nižoj hemisferi će karakterisati panoramski pogled na pustinjski grad, dok će javni trg u osnovi tornja obezbediti hlad i mnoštvo maloprodajnih i rekreacionih prostora.

"Toranj postaje referentna tačka u prostoru i mehanizam da postavite okruženje u pokret kroz kretanje posetioca", kaže Bjarke Ingels, jedan od partnera u arhitektonskom birou BIG. "Kao što Muzej Gugenhajm u Njujorku nudi posetiocima jedinstveno umetničko iskustvo koje se spiralno izdiže oko centralne praznine, kretanje u tornju je okrenuta obrnuto, dozvoljavajući posetiocima da kontempliraju o okolnom pejzažu i gradu Feniksu."

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
;