INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat iračkog parlamenta

16.01.2013. | Gizmag

Arhitektonska firma "Assemblage" je objavila detalje pobedničkog projekta za novi parlament u Iraku. Sa kružnom zgradom Saveta predstavnika u centru, biro "Assemblage" je pokušao da uhvati osećaj transparentnosti za koju se nada da će se ogledati i u samoj vladi.

"Moderna zgrada parlamenta mora da otelovljuje transparentnost između građana i njihove vlade što odražava suštinski demokratski odnos", piše u saopštenju biroa. "To nije bukvalna transparentnost, već se tu radi o osećaju javnog vlasništva zgrade i njene dostupnosti. Ona mora da saopštava pozitivnu mogućnost države: Veća od pojedinca, ali u isto vreme podržavajuća i angažovana - ne agresivna ili represivna."

Prema sajtu "Building Design Online", arhitektonskom birou "Assemblage" je rečeno da je pobedio na međunarodnom konkursu prošlog avgusta, pobedivši 130 takmičara uključujući "Capita Symonds" i Zahu Hadid, koji su osvojili drugo i treće mesto. Međutim, biro "Assemblage" je tek nedavno otkrio svoj pobednički projekat.

Prikazane slike sugerišu da je biro "Assemblage" ispunio svoje obećanje o transparentnosti. Spolja, zgrada Saveta predstavnika jeste kompleksna mreža od četvorouglova, organizovana preko sedam vertikalnih nivoa. Ona izgleda kao da se probija u zgradu, sužavajući se ili proširavajući, dajući utisak zgrade sa mnoštvo ulaza - bukvalno na stotine njih. U stvarnosti, ova mahuna maskira pravi, čvrsti eksterijer zgrade.

Efekat snažno podseća na Koloseum u Rimu, ali on je pojačan i ugaoni. Arhitektonski biro "Assemblage" kaže da je na kružni oblik uticao Madinat As-Salam (Grad mira), koga je izgradio al-Mansur u osmom veku i koji se nalazi u blizini novog parlamenta. Zgrada Predstavničkog saveta je centralno delo projekta, ali ona je samo deo urbanističkog plana koji obuhvata okolne ulice, dvorišta i zgrade, uključujući i novu zgradu Saveznog saveta.

Međutim, sajt "Building Design Online" izveštava da je budućnost projekta nesigurna. Međunarodno takmičenje je nadgledao Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA), ali klijent, irački savet predstavnika, nije vezan za izhod takmičenja, i oni su imali razgovore sa Zahom Hadid. Projekat Zahe Hadid tek treba da bude objavljen, ali prema Gardijanu, jedan od članova žirija, Pirs Gof, je rekao da on sadrži "fantastičnu odaju", ali da i sadrži "namerno zamršene veze između stvari".

Za sada, konačna forma novog sedišta iračke vlade ostaje misterija.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;