INFONET-468X60-BANNER

Na ivici: Savremena grčka kuća

14.12.2012. | Detail

Nedavno su se pojavile čudne priče u grčkim medijima da ljudi u Atini pokrivaju svoje bazene kako ne bi bili uslikani od strane satelita. Ne znamo da li su takve priče istinite, ali ono što znamo jeste da bi bilo potrebno mnogo više od cerade da pokrije elegantne karakteristike ove atinske kuće koju je projektovao biro Divercity Architects.

Kuća se zasniva na misterioznom jezgru koje sadrži iskonski hram posvećen umetnosti i motornim božanstvima automobilskog sveta. Mnoga od ovih stvorenja su odavno prešla u podzemlje gde dobijaju divljenje samo od strane prvosveštenika kuratorstva i poslovanja. Jezgro ovog hrama, ili galerija, kako je inače poznata, je obučen u kamen i inspirisan je prikazom kamenoloma i pejzaža Atike.

Drugi element se nalazi na jezgru i "amfiteatralan" je u formi. Zamišljen je kao dvogled koji omogućava prelepe poglede na grad. Ovde su smeštene privatne oblasti stanovanja. Treći element je transparentni životni prostor koji se nalazi između njih. Ove snažne skulpturalne forme nalaze se unutar okoliša vode, terasa i bujnog zelenila.

Svaki od arhitektonskih elemenata je povezan trakom cirkulacije koja otkriva unutrašnjost kao odmotavajući niz prostora. Ova tura kroz arhitekturu se nastavlja kroz predeo gde spoljašnji granični zid definiše ivicu koja se odvaja od zgrada kako bi obuhvatio prostor koji spaja susednu kuću. Kulminacija ture jeste životni prostor koji pružaju dramatične poglede na Olimpijski park ispod. Iskustvo koje se može opisati kao stajanje na ivici daske za skakanje.

Projekat je nedavno dobio nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu - nagradu Mis van der Roe 2013 (European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2013).

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;