PRIJAVA-468X60-BANNER

Vanmrežna kontejnerska kuća

29.11.2012. | Gizmag

Arhitektonski biro Studio H:T projektovao je Kuću od kontejnera (Shipping Container House) koja je, što je iznenađujuće, kuća napravljenja od transportnih kontejnera - bar delimično. Ali, ono što je najimpresivnije u ovom projektu jeste činjenica da ona funckioniše u potpunosti van mreže (elektro, vodovodne i kanalizacione).

Prvo, hajde da razjasnimo gde se transportni kontejneri uklapaju. Viši centralni deo (koji je jasno u obliku klina) nije kontejner. Niti je napravljen od delova kontejnera. Ne, ovaj specijalno konstruisan prostor poseduje dnevni boravak i trpezariju, sa malo skladištenog prostora iznad.

Ali, dva kontejnera okružuju ovaj centralni životni prostor sa obe strane, i oni čine spavaću sobu i radnu prostoriju kuće - kao i kuhinju, sudeći prema fotografijama unutrašnjosti kuće.

Ako je koncept kuće zaista vanmrežnog staništa, onda je ovo glavno dostignuće projekta - uvođenje pasivnog (tj. nemehanizovanog) pristupa projektovanju kao što je pasivno hlađenje i zeleni krov, dok orijentacija zgrade i dizajn prozora smanjuje solarni dobitak toplote (kuća se nalazi u Koloradu, Sjedinjene Američke Države). Čini se takođa da je primenjen neki oblik spoljašnje obloge na samim kontejnerima u dodatnom naporu da se oblaži solarni dobitak toplote.

Energija se dobija uz pomoć peći na pelet (tako da iako kuća jeste vanmrežna, ona nije u potpunosti samodovoljna) i fotonaponskih sistema energije koji se nalaze na licu mesta.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ime 08.12.2022.
Narod je bio prisiljen da zida bez papira j...
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...

;