INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vanmrežna kontejnerska kuća

29.11.2012. | Gizmag

Arhitektonski biro Studio H:T projektovao je Kuću od kontejnera (Shipping Container House) koja je, što je iznenađujuće, kuća napravljenja od transportnih kontejnera - bar delimično. Ali, ono što je najimpresivnije u ovom projektu jeste činjenica da ona funckioniše u potpunosti van mreže (elektro, vodovodne i kanalizacione).

Prvo, hajde da razjasnimo gde se transportni kontejneri uklapaju. Viši centralni deo (koji je jasno u obliku klina) nije kontejner. Niti je napravljen od delova kontejnera. Ne, ovaj specijalno konstruisan prostor poseduje dnevni boravak i trpezariju, sa malo skladištenog prostora iznad.

Ali, dva kontejnera okružuju ovaj centralni životni prostor sa obe strane, i oni čine spavaću sobu i radnu prostoriju kuće - kao i kuhinju, sudeći prema fotografijama unutrašnjosti kuće.

Ako je koncept kuće zaista vanmrežnog staništa, onda je ovo glavno dostignuće projekta - uvođenje pasivnog (tj. nemehanizovanog) pristupa projektovanju kao što je pasivno hlađenje i zeleni krov, dok orijentacija zgrade i dizajn prozora smanjuje solarni dobitak toplote (kuća se nalazi u Koloradu, Sjedinjene Američke Države). Čini se takođa da je primenjen neki oblik spoljašnje obloge na samim kontejnerima u dodatnom naporu da se oblaži solarni dobitak toplote.

Energija se dobija uz pomoć peći na pelet (tako da iako kuća jeste vanmrežna, ona nije u potpunosti samodovoljna) i fotonaponskih sistema energije koji se nalaze na licu mesta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;