INFONET-468X60-BANNER

Vanmrežna kontejnerska kuća

29.11.2012. | Gizmag

Arhitektonski biro Studio H:T projektovao je Kuću od kontejnera (Shipping Container House) koja je, što je iznenađujuće, kuća napravljenja od transportnih kontejnera - bar delimično. Ali, ono što je najimpresivnije u ovom projektu jeste činjenica da ona funckioniše u potpunosti van mreže (elektro, vodovodne i kanalizacione).

Prvo, hajde da razjasnimo gde se transportni kontejneri uklapaju. Viši centralni deo (koji je jasno u obliku klina) nije kontejner. Niti je napravljen od delova kontejnera. Ne, ovaj specijalno konstruisan prostor poseduje dnevni boravak i trpezariju, sa malo skladištenog prostora iznad.

Ali, dva kontejnera okružuju ovaj centralni životni prostor sa obe strane, i oni čine spavaću sobu i radnu prostoriju kuće - kao i kuhinju, sudeći prema fotografijama unutrašnjosti kuće.

Ako je koncept kuće zaista vanmrežnog staništa, onda je ovo glavno dostignuće projekta - uvođenje pasivnog (tj. nemehanizovanog) pristupa projektovanju kao što je pasivno hlađenje i zeleni krov, dok orijentacija zgrade i dizajn prozora smanjuje solarni dobitak toplote (kuća se nalazi u Koloradu, Sjedinjene Američke Države). Čini se takođa da je primenjen neki oblik spoljašnje obloge na samim kontejnerima u dodatnom naporu da se oblaži solarni dobitak toplote.

Energija se dobija uz pomoć peći na pelet (tako da iako kuća jeste vanmrežna, ona nije u potpunosti samodovoljna) i fotonaponskih sistema energije koji se nalaze na licu mesta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

ATM
ATM
SUBOTICA

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;