INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li Maroko stvarno gradi zeleni grad?

21.11.2012. | Design Build Source

Prema saopštenju iz marokanske vlade, ambiciozni projekat izgradnje novog zelenog grada Muhamed VI blizu grada Bengerira u Maroku predstavlja jednokratni projekat u Africi koji daje novi kraljevski podsticaj ka megaprojektu koji spaja savremenost i održivi razvoj.

Za sada su, međutim, tako malo specifičnosti o projektu poznate, tako da je njegove zelene akreditive trenutno nemoguće utvrditi. Do sada, osim opisa "zelene trake" od četiri kilometara koja će povezati novi grad sa postojećim, obližnjim gradom Bengerir, i da će pokriti površinu od 80 hektara sa više od 50.000 zasađenih stabala, vlada je davala bogate izjave ali nije pružila mnogo detalja.

Ono što je poznato jeste da će se novi grad razvijati oko Politehničkog univerziteta Muhamed VI, privatne institucije koja tek treba da se izgradi i koja će imati međunarodne dimenzije i služiti kao 'motor razvoja' grada.

Budući univerzitet će biti izgrađen u dve faze i biće podržan sa studentskim stanovanjem, koje će se prostirati na 23 hektara, i koje će obuhvatati vile, rekreativne objekte i šoping centre.

Možda vlada polaže deo nade u njegovu održivost zbog onoga što će se tamo podučavati. Pored pružanja studentima bolje shvatanje stranih kultura i savremenog, globalizovanog sveta, vlada kaže da će novi univerzitet obuhvatati nekoliko škola koje se fokusiraju na discipline kao što su upravljanje, inženjering, poljoprivreda, zelene tehnologije i održivi razvoj, planiranje gradova i arhitekturu, poslovanje i menadžment, javnu administraciju i zdravstvo.

Ipak, sa tako malo pojedinosti poznatim o projektu, bez obzira da li grad ili univerzitet podržava ovu zelenu ideju, sa stanovništa održivosti to tek treba da se vidi. Velika najava je data, ali da li će građevinski materijali, sistemi za transport, ViK, KGH, osvetljenje i druge aspekte održive gradnje biti sprovedeni? Ta pitanja, a i mnogo više, budi naše interesovanje i čini ovaj projekat vrednim praćenja.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;