PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Pametna ljuska koristi hidrauliku za postizanje strukturalne čvrstoće

30.10.2012. | Gizmag

Kada se grade stvari poput mostova ili stadionskih krovova, oni se projektuju tako da izdrže ne samo stres koji će doživljavati na čestoj osnovi, već takođe i da izdrže maksimalna opterećenja kojima će povremeno biti podvrgnuti - ovo bi moglo da uzme oblik stvari poput snežnih padavina ili snažnih vetrova. To znači da će mnogi teški, skupi materijali od kojih je struktura napravljena povremeno biti neophodni.

Istraživači sa Univerziteta u Štutgartu su, međutim, pronašli alternativu. Oni su projektovali laganu strukturu koja se aktivno prilagođava povećanim opterećenjima preko ugrađene hidraulike.

Poznata pod imenom SmartShell (pametna ljuska), otvorena struktura prekriva 100 kvadratnih metara na Vaihingen kampusu. Njegova savijena drvena ljuska je debljine od samo četiri centimetara, i ima oslonce na svakom od četiri ugla. Dok je jedan od ovih oslonaca statičan, ostala tri imaju hidraulične pogone, koje su napravljene od strane partnera projekta - Bosch Rexroth.

Omotač takođe sadrži senzore na različitim lokacijama, koje su povezane sa kontrolnim sistemom. Kada ovi senzori detektuju promenu u strukturalnom opterećenju koji se postavi na bilo kom delu ljuske - kao što može da izazove promena smera vetra - hidraulični sistem reaguje samostalno u roku od nekoliko milisekundi da nadoknadi za to opterećenje, održavajući naprezanje i deformaciju materijala na minimumu.

Kompjuterski modeli su korišćeni da se utvrdi koji pokreti će biti neophodni da bi se suprostavili određenim vrednostima opterećenja na različitim delovima ljuske.

Naučnici veruju da bi ova tehnologija mogla da ima veliku primenu za širok spektar objekata, gde bi smanjili težinu konstrukcije, troškove materijala i strukturalni umor. SmartShell je zvanično predstavljen javnosti aprila ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;