INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Utočište za žrtve trgovine ljudima

17.09.2012. | dezeen

Žrtve trgovine ljudima mogu da pronađu utočište iza zidova ovog dinamičnog zaštićenog stambenog bloka u Holandiji, projektovanog od strane holandske arhitektonske firme KAW.

Nazvan Veilige Veste, što znači "Sigurna tvrđava", tri sprata visoka zgrada u gradu Leuvardenu (Leeuwarden), u pokrajini Frisland (Friesland) na severu Holandije, pruža smeštaj i sigurnost za 48 devojaka koje su žrtve prostitucije ili zlostavljanja.

Zgrada je prvo bila konstruisana kao policijska stanica 1970. godine. Novi dijagonalno savijeni fasadni paneli imaju ulogu zaštite originalne strukture i obezbeđuju prostor za dodatnu izolaciju.

Projektant firme KAW Beatris Montesano (Beatrice Montesano) poredi dinamične bele kvadrate sa dijamantima. Ona tvrdi da fasada ove zgrade ima "suptilan" sjaj koji se uklapa u svoju okolinu.

Kancelarije, sobe za sastanke i prostorije za tretmane nalaze se u prizemlju, dok su spavaće i dnevne sobe podeljene u šest odvojenih grupa na prvom i drugom spratu.            

Sobe na drugom spratu su okružene terasom na krovu, koja nudi zaštićeni otvoreni prostor koje devojke mogu da koriste bez izlaska iz zgrade.

"Dvorište ima veoma važnu funkciju" - kaže Montesano. "To je mesto gde se devojke mogu okupljati, mesto za relaksiranje, za pronalaženje mira u prometnom gradu. Atmosfera u dvorištu je potpuno drugačija van zgrade i ovde možete osetiti topliju i intimniju atmosferu."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;