INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Kengo Kuma - Prirodnjački muzej u Danskoj

30.08.2012. | Arch Daily

Predlog projekta Prirodnjačkog muzeja u Danskoj, od arhitekte Kengo Kume, biroa Erik Møller Arkitekter i JAJA Architects, fokusira se na stvaranje koherentnog i neodvojivog iskustva koje kombinuje iskustva konvencijalnih muzeja i klasične bašte u niz izuzetnih prostora. Njegova lokacija u prelepom i istorijskom ambijentu botaničke bašte stvara potencijal za muzej koji će biti više autentičan, zanimljiviji i otvoreniji za svakog posetioca.

Novi Prirodnjački muzej u srcu Kopenhagena je fantastičan poklon gradu. On bi trebao da bude ujedno i muzej u bašti i bašta u muzeju. Za razliku od konvencijalnog muzeja, gde iskustvo započinje unutra, on treba da postane Prirodnjačka bašta - mesto gde vas šetnja u vrtu poziva na put kroz istoriju prirode i obrnuto, poseta unutrašnjosti muzeja vam daje iskustvo posete prirodi.

Poseta Bašti prirodnjačkog muzeja je kao "šetnja u parku", koja nije ni naporna niti nametljiva. Arhitekte koriste baštu da stvore prostornu različitost unutar muzeja, donoseći svetlost, vegetaciju i pogled na unutrašnje prostore koji su savršeni ta mirnu kontemplaciju.

Prirodnjački muzej u Danskoj ima jednu od najvećih i najsveobuhvatnijih kolekcija na svetu koji dokumentuju istoriju planete. Kako možemo ujedno i zaštititi i prikazati kolekciju? Arhitekte predlažu novi model muzeja koji je s poštovanjem integrisan u okruženje, otvarajući se na određenim mestima dozvoljavajući poglede u muzej kroz niz rezova - nagoveštaja koji inspirišu, bude radoznalost prolaznika i pozivaju ih da se upuste u avanturu punu iskustava. Drugim rečima, oni smeštaju kolekciju u vrtno okruženje.

Zamislite pogled na jedini kompletan skelet plavog kita na svetu koji veličanstveno pluta u bašti. Odjednom ova veličanstvena skupina životinja postaje više nego samo deo muzeja - postaje deo grada. Postaje javni gest koji zaista čini da zbirka i muzej postanu deo grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;