Kengo Kuma - Prirodnjački muzej u Danskoj

30.08.2012. | Arch Daily

Predlog projekta Prirodnjačkog muzeja u Danskoj, od arhitekte Kengo Kume, biroa Erik Møller Arkitekter i JAJA Architects, fokusira se na stvaranje koherentnog i neodvojivog iskustva koje kombinuje iskustva konvencijalnih muzeja i klasične bašte u niz izuzetnih prostora. Njegova lokacija u prelepom i istorijskom ambijentu botaničke bašte stvara potencijal za muzej koji će biti više autentičan, zanimljiviji i otvoreniji za svakog posetioca.

Novi Prirodnjački muzej u srcu Kopenhagena je fantastičan poklon gradu. On bi trebao da bude ujedno i muzej u bašti i bašta u muzeju. Za razliku od konvencijalnog muzeja, gde iskustvo započinje unutra, on treba da postane Prirodnjačka bašta - mesto gde vas šetnja u vrtu poziva na put kroz istoriju prirode i obrnuto, poseta unutrašnjosti muzeja vam daje iskustvo posete prirodi.

Poseta Bašti prirodnjačkog muzeja je kao "šetnja u parku", koja nije ni naporna niti nametljiva. Arhitekte koriste baštu da stvore prostornu različitost unutar muzeja, donoseći svetlost, vegetaciju i pogled na unutrašnje prostore koji su savršeni ta mirnu kontemplaciju.

Prirodnjački muzej u Danskoj ima jednu od najvećih i najsveobuhvatnijih kolekcija na svetu koji dokumentuju istoriju planete. Kako možemo ujedno i zaštititi i prikazati kolekciju? Arhitekte predlažu novi model muzeja koji je s poštovanjem integrisan u okruženje, otvarajući se na određenim mestima dozvoljavajući poglede u muzej kroz niz rezova - nagoveštaja koji inspirišu, bude radoznalost prolaznika i pozivaju ih da se upuste u avanturu punu iskustava. Drugim rečima, oni smeštaju kolekciju u vrtno okruženje.

Zamislite pogled na jedini kompletan skelet plavog kita na svetu koji veličanstveno pluta u bašti. Odjednom ova veličanstvena skupina životinja postaje više nego samo deo muzeja - postaje deo grada. Postaje javni gest koji zaista čini da zbirka i muzej postanu deo grada.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...
Miodrag 27.08.2019.
Jedno pitanje. Šta ako je investitor NN lic...
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...