INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koliba Sneeoosh - dobar primer uklapanja prirode i izgrađene sredine (video)

28.08.2012. | Gizmag

Najbolje kolibe imaju posebnu auru - odvojene od civilizacije, a opet dovoljno blizu nje, uronjene u prirodu, a da se ne dave u njoj. Kolibe koje pogode ovaj precizan balans moraju biti projektovane i izgrađene u harmoniji sa svojim okruženjem. Koliba Sneeoosh Cabin jeste ovakvo mesto, izgrađena na šumovitoj obali na prelepim fjordovima "Puget Sound" u državi Vašington, SAD.

Ova moderna koliba, koja se nalazi unutar "Snohomish" indijanskog rezervata, kombinuje veliku dnevnu sobu sa obiljem stakla i izuzetnim pogledom na šumu, vodu, kao i planine Olimpik u daljini, sa spavaćim delom u potkrovlju čija udobnost, mirnoća i tama osigurava noći kojima najviše odgovara san.

Projektanti kolibe Sneeoosh Cabin, biro Zeroplus Architects, želeli su da izgrade utočište od grozničavog tempa savremenog života uz temeljno integrisanje kolibe sa karakteristikama okruženja. Sama lokacija je bila veoma pokrivena šumom, sa kedrovim drvećima od po čak metar u prečniku koji napreduju u gustoj šikari prepunoj salal žbunja. Biro Zeroplus je doneo odluku da priroda na samoj parceli i oko nje mora ostati što je više sačuvana.

Zatim su arhitekte smislile niz projektantskih strategija koje će proizvesti gotov rezultat koje ne samo da će se integrisati nežno sa okruženjem, već bi takođe indukovale lakoću duha za stanare kolibe.

Na primer, koliba počiva na temeljima od osam betonskih diskova koji podižu kuću sa tla, ostavljajući biljke i divlje životinje ispod nje netaknutim. Pravilno postavljeni, ovi diskovi ne remete drveće, pa čak i njihovo kapilarno korenje i oni ispod zemlje ostaju aktivni u gornjem sloju humusa.

Kako bi bila postavljena na minimalističkim temeljima, sama koliba je morala da bude projektovana tako da ima što manje težine, što je u skladu sa opštim planovima za lokaciju. Kao najviši strukturalni element, krov obično određuje koliko jaka (čitaj teška) cela koliba mora biti. Shodno tome, krov je izgrađen od strukturalno izolovanih panela (SIP).

Oni se sastoje od izolacionog sloja rigidnog ekspandiranog stiropora između dva sloja vlaknastih ploča. Uprkos njihovoj jednostavnoj i lakoj strukturi, SIP paneli dele iste strukturalne osobine kao "I" greda ili "I" stub, i obezbeđuju konstruktivno dobar krov za oko 40 posto manje težine od standardnog krova.

Krov, a i cela kuća, je projektovana tako da koristi tensegriti (napeto stanje) kako bi finalna konstrukcija dobijala snagu preko sopstvene težine. Lagan konstruktivni sistem podržava (uglavnom staklene) zidove i krov. Sistem je prefabrikovan od čelika i oslanja se na tenziju kako bi obezbedio dovoljnu snagu, dok u velikoj meri smanjuje težinu konstruktivnih elemenata.

Koliba se nalazi u području umerene morske klime, sa blagim, vlažnim zimama i toplim suvim letima. Postoji manje od 60 dana pretežno sunčanog vremena, tako da pregrevanje na direktnom suncu nije problem, pogotovo s obzirom na šumovitu lokaciju.

Međutim, dnevni ciklus donosi mnogo dana gde je dnevna temperatura za najmanje 3,3ºC veća nego noću. Sa prosečnom letnjom temperaturom od oko 24,4ºC i zimskim temperaturama od 2-4ºC, logika deljenja kolibe na dve različite temperaturne zone je odlična ideja.

Jedna zona sa dosta staklenih površina u dnevnoj sobi koja gleda ka šumi i vodi, i druga zona koja je u velikoj meri izolovana, okreće se ka unutra, služi za spavanje, tamna je i tiha i podseća na zatvoreni i bezbedni šatorski prostor.

Pristupni put i parking za kolibu se nalaze na prethodno narušenom prostoru koji je odvojen od kuće na drugoj strani parcele. Mali put je izgrađen za povezivanje parkinga i kuće. U skladu sa principima zgrade, deo tog puta je povišena rampa koja dozvoljava rast biljaka ispod nje i nesmetani prolaz divljim životinjama.

Tačna lokacija kolibe Sneeoosh Cabin nije otkrivena kako bi se sačuvala privatnost vlasnika. Možemo samo da se nadamo da oni uživaju u svojoj čudesnoj kolibi punim plućima. Kratak video ispod pokazuje pogled od 360 stepeni na konstrukciju i raspored kolibe.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;