IZOLACIJA-468X60-BANNER

Maldivi prave superluksuzni plutajući arhipelag s podvodnim terenima za golf

15.08.2012. | Blic

Sa prosečnom nadmorskom visinom od 1,5 metara, Republika Maldivi najniža je država na svetu. U strahu da bi 1.192 ostrva uskoro mogla da potonu, maldivska vlada uspostavila je saradnju sa holandskom građevinskom kompanijom “Doklends internešnel” i namerava da izgradi najveći plutajući arhipelag na svetu.

Ostrva će pomoću kablova i teleskopskih pokretnih šipki biti pričvršćena za dno mora, što će im obezbediti stabilnost čak i po velikom nevremenu. Radi uštede troškova, ali i zaštite okoline, ostrva će se graditi u Indiji i na Bliskom istoku, odakle će biti odvučena do svog odredišta u vodama Maldiva. Plivači, ronioci, pa čak i privatne podmornice, ulaziće na ostrvo sa donje strane, a posetioci će moći da iznajme privatne podmornice, koje će izranjati direktno u njihovom apartmanu.

Projekat, koji je osmislila holandska kompanija “Voterstudio”, realizovaće “Doklends internešnel”, čiji generalni direktor Paul van de Kamp tvrdi da će projekat biti sproveden u delo uz poštovanje ekoloških standarda, budući da je reč o zaštićenom području. U prvoj fazi biće izgrađen teren za golf, u koji će biti uloženo 400 miliona evra.

- Biće to prvi plutajući teren za golf na svetu, sa spektakularnim pogledom na podvodni svet kroz svaku rupu - kaže Van Kamp. Teren će se snabdevati solarnom energijom, koje na Maldivima ima u izobilju, budući da se nalazi severno od ekvatora. Zgrada golf-kluba biće ispod vode, a do nje će se stizati liftom.

Izgradnja terena za golf treba da počne krajem godine, a očekuje se da će biti spreman za korišćenje već krajem 2013. godine. Prema rečima dizajnera Koena Otijusa, projektom je predviđena i izgradnja 43 privatna ploveća ostrva, od kojih će svako imati svoje pristanište za jahte i bazen.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;