INFONET-468X60-BANNER

Project Utopia razbija obrasce brodske ahitekture

27.09.2011. | Mike Hanlon | Gizmag

Zamisao o plutajućem ostrvu nije nova, prvi put se pojavila u Homerovoj Odiseji, a zatim se nebrojeno mnogo puta pojavljivala u literaturi - od Guliverovih putovanja Džonatana Svifta (Jonathan Swift), Luisove (C.S. Lewis) naučnofantastične triologije Perelandra, Putovanjima doktora Dulitla Hjua Loftinga (Hugh Lofting) iz 1922. godine i prvog veštački stvorenog plutajućeg ostrva koje se pojavilo u noveli iz 1895. godine oca naučne fantastike, Francuza Žila Verna (Jules Verne).

Vernovo delo Ploveće ostrvo (L'Île à hélice) možda nije uživalo u tolikoj popularnosti kao neka druga njegova dela kao što su Dvadeset hiljada milja pod morem (objavljeno 1870), Sa Zemlje na Mesec (De la terre à la lune - 1864) i Put oko sveta za osamdeset dana (1873), ali, kao i većina izuma koje je jednom stvorila njegova živa mašta, i ono je već bilo spremno "da se dogodi".

Od Vernovih prvih maštarija pre 120 godina, dosta se radilo na stvaranju veštačkog ostrva, sa prvim znacima novih ideja u obliku WallyIsland italijanskog proizvođača jahti Valija (Wally).

U skorije vreme, proizvođač po porudžbini veštačkog ostrva pojavio se u obliku preduzeća Jaht ajland dizajns (Yacht Island designs), koji nam je dosad dao The Streets of Monte Carlo - Ulice Monte Karla, 150m dugu jahtu koja izgleda kao da "oslikava stil i sofisticiranost kneževa" i poseduje u potpunosti funkcionalnu karting stazu na kojoj se kruži na čuvenom Gran-priju Monaka, a nedavno su napravili i Tropical Island Paradise - Raj tropskog ostrva, ostrvo od 90m sa maksimalnom brzinom od 15 čvorova i sopstvenim vodopadom i vulkanom.


Streets of Monte Carlo

Yacht Island designs izgleda da je spreman da bude glavni proizvođač ljudskom rukom stvorenih plutajućih ostrva, sa uslugama koje se kreću od stvaranja koncepta, preko prethodno pomenutih vlasničkih projekata, uz nekoliko drugih koji čekaju realizaciju – Oriental Chuan koji će biti savremena interpretacija velike kineske džunke i Eastern Promise - Istočnog obećanja – superjahte sa arapskom temom.

Ipak, svi projekti do sada su kao osnovu imali jahtu, sa nametnutom dizajnerskom temom tradicionalnoj brodskoj arhitekturi. U tome se poslednji koncept kompanije, Project Utopia, tako mnogo razlikuje.

Project Utopia ima više zajedničkih osobina sa naftnom platformom nego sa jahtom, a po rečima proizvođača: "razbija tradicionalan arhitektonski obrazac koji je tržište očekivalo i nudi zaista jedinstven izgled oslobođen svih konvencionalnih dizajnerskih ograničenja". Projektovan u saradnji sa BMT Nigel Gee, Project Utopia kompanije Yacht Island Design ima oko 100m u dužini i širini, okreće 11 paluba i ima jednako veliku površinu poda kao današnji kruzeri. Zaista, sigurno će postati mesto koje privlači bogate megalomanijake, a tamo ima dovoljno prostora da se stvori čitava mikronacija.

Prvo i osnovno, projekat ostrva je stabilan, budući da se zasniva na platformi sa četiri noge i da je projektovan za minimalne kretnje u ekstremnim uslovima na moru. Svaka noga u potpunosti podržava potisnik u svim pravcima, a sa četiri takve jedinice, projekat može da se kreće između željenih mesta sporom brzinom.

BMT Nigel Gee opisuje Utopiju kao: "objekat koji ne služi za putovanje, već za boravak", možda ukazujući na to da bi bilo najbolje da se njime minimalno krećete i da poslednje delove puta prelazite pomoću helikoptera.

Velika centralna konstrukcija seče površinu vode služeći kao veznik za pristajanje, kao i za obezbeđivanje mokrog doka za stanare. Kao dodatak pristupu za stanare, projekat predviđa i četiri mesta za sletanje helikoptera.

Velika površina prostora na Utopiji mogla bi da bude iskorišćena na mnogo načina – trenutno je predviđena za prodaju mešovite robe, pozorišta, restorane, barove, noćne klubove i kazino, međutim, ona može biti redizajnirana za skoro svaku upotrebu i premeštena gde god se želi.

Postoji i paluba sa opservatorijom 65m iznad površine mora sa pogledom od 360°.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;