IZOLACIJA-468X60-BANNER

Islandski Institut Prirodnjačkog Muzeja

13.08.2012. | Architecture News Plus

Institut Prirodnjačkog Muzeja je javna institucija u kojoj se  sprovode i prate različita prirodna istraživanja, posebno fokusirana na oblasti botanike, ekologije, geologije i zoologije. Nova zgrada islandskog Instituta Prirodnjačkog Muzeja poseduje istraživačke objekte i kancelarije za 50 naučnika i druge zaposlene. Osim toga, zgrada sadrži kolekcije uzoraka istraživačkog rada i naučnu biblioteku pomenutog Instituta.      

Urbanistički plan za razvoj Uridaholt-a je dobitnik brojnih međunarodnih priznanja i nagrada za planiranje i napredne mere održivosti, uključujući i nagradu Bostonskog Društva arhitekata, kao i Nordegrio nagradu. Pored toga, urbanistički plan je dobio drugu nagradu na konkursu LIvCom Awards 2007. godine.

Uridaholt urbanistički plan se odlikuje mešovitim razvojem i stavljanjem naglaska na održivi razvoj, različitosti, poštovanja, okruženju i zajednici. Obezbeđen je dobar pristup otvorenim prostorima i pešačkoj ruti a obližnje jezero - Uridaholtsvatn je zaštićeno.

Objekat je podeljen na tri dela koji vizuelno smanjuju građevinsku masu. Prema severozapadu zgrada se podiže nagore i sadrži spektakularni pogled na Kilir planinu ka jugu.

Procepi su premošćeni transparentnim hodnicima i stepeništima i naglašeni su sjajnom zelenom bojom koja postaje sjajno osvetljena noću. Međutim, osnovna svrha je da se obezbede procepi iz poslovnog okruženja na putu kroz zgradu. Kada zaposleni prolaze kroz procepe, dolaze u jak vizuelni kontakt sa okruženjem, svetlom, vremenskim prilikama, nebom i horizontom.

Materijalne palete su jednostavne i jasne. Staklo sa gornjih spratova obezbeđuje vremenski štit i podržava prirodnu ventilaciju zgrade. Staklo je specijalno dizajnirano za ovaj objekat. Dok transparentnost i difuzne ivice definišu betonski okvir, neprozirna površina izložena je kroz konkretni okvir i staklo pruža kontrast u odnosu na njene atribute.

Ranije pomenuta dvostruka fasada omogućava efikasnu prirodnu ventilaciju. Svaka kancelarija je opremljena sa najmanje dva prozora; gornji i donji, poboljšavajući protok svežeg vazduha kroz prostor između dvostruke fasade. Kancelarije takođe uživaju u izobilju dnevne svetlosti i spektakularnog pogleda na okolinu.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...