INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Andrićgrad - spomenik multikulturnom životu

08.08.2012. | Mondo

Pre 13 meseci na višegradskom poluostrvu smeštenom između ušća rečice Rzav u Drinu i čuvenog mosta Mehmeda paše Sokolovića, počela je izgradnja Andrićgrada ili Kamengrada. I sve to prema idejnom rešenju reditelja Emira Kusturice, koji je svoje drugo graditeljsko delo opisao kao "spomenik multikulturnom životu".

Reč je o velikom graditeljskom projektu, rezultatu saradnje Vlade Republike Srpske, Skupštine opštine Višegrad i preduzeća Lotika koje pripada poznatom filmskom reditelju, ujedno vlasniku 51 odsto celog budućeg grada.

Iako je predviđeno da potpuno bude završen 2014. godine, Andrićgrad je nedavno otvoren za posetioce.

Kada glavnom kapijom uđete u grad sa desne strane dočekaće vas srpska kuća i kapela, restorani i smeštaj u vizantijskom stilu, a nasuprot toga će u otomanskom stilu biti urađeni trg i glavna ulica, gde će biti smešteni sahat kula i česma. Ovaj deo još je u finalnoj fazi izgradnje i na mnogim mestima tek iza skela možete da naslutite kako će izgledati.

Potom slede građevine u austrougarskom stilu. Centralni trg nosi ime Nikole Tesle, a nasred je smešten spomenik Ivi Andriću, replika onog koji stoji pored zgrade Vlade u Beogradu. Andrićev spomenik licem je okrenut centralnom ulazu i na njega se izbija glavnom ulicom. Ispred spomenika ređaju se dva objekta koja su već počela s radom - kafić "Goja" i pozorište. U kafiću tokom celog dana ima ljudi, a pored toga što možete da popijete piće, uveliko se prodaju i suveniri – majica sa likom Ive Andrića i napisom Andrićgrad košta 1.100 dinara. Pozorište sa ogromnom scenom i kapaciteta 350 mesta, trebalo bi da bude mesto gde će se izvoditi komad "Na Drini ćuprija". Za sada se tu prikazuju dečje predstave.

Odmah do pozorišta su dva hostela, gde će moći da se smesti 100 ljudi.

Direktno iza Andrićevih leđa je velelepna zgrada u koju će za nekoliko meseci biti preseljena Gradska kuća. Sa leve strane je tržni centar u kome će se prodavati pretežno sportska oprema, a sa desne Andrićev institut.

Andrićev institut, obložem mostarskim kamenom - tenelijom, trebalo bi da u narednom periodu dobije svoja odeljenja za književnost, istoriju, politiku… U 1.485 kvadratnih metara Instituta, pored naučnih kabineta, nalaziće se Andrićeva spomen-soba, knjižara, svečana sala za stotinu posetilaca, a na budućoj Akademiji lepih umetnosti trebalo bi da se školuje i boravi oko 200 domaćih i stranih studenata.

Iza Teslinog trga u izgradnji su još dva. Na prvom će biti smeštena pokretna pijaca, ispod koje će celom površinom biti smeštena diskoteka. Levo se gradi hotel čija terasa gleda na Ćupriju, a desno će biti poslovna zgrada Elektrane, koja će se tu preseliti do kraja godine.

U nastavku će vas sačekati trg gde je replika manastira Visoki Dečani i tri prateća objekta gde će biti prodavnice, restorani i smeštaj za turiste.

Kroz grad nije dozvoljeno kretanje automobila, te su već za sve objekte urađeni dostavni tuneli, kao i centralna garaža. Kamengrad će imati i svoju marinu.

Kompletno će biti opasan zidinama u polulukovima, koji će svojim izgledom podsećati na Mehmed pašin most. U nekim delovima zida će moći da se šeta i odatle ćete ulaziti u galerije i restorane, a ujedno i obilaziti grad.

Glavna ulica bi trebalo da postane frekventna već u oktobru kada se otvaraju bioskop, poneki restoran, prodavnica, galerija... Trenutno je u gradu zaposleno više od 100 ljudi, jer su svi podizvođači iz Višegrada. Taj broj trebalo bi da se duplira.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske planiralo je ove godine da uloži četiri miliona za strateški projekat izgradnje Andrićgrada, za koji veruju da bi formiranjem gradskog jezgra sa funkcijom turističkog centra mogao da na godišnjem nivou privuče oko 150.000 turista.

I dok jedni širom otvorenih očiju koračaju kroz poluizgrađeni Andrićgrad, diveći se zamisli Emira Kusturice, drugi smatraju da je ideja “pacifikovanja svih ratnih iskustava“ potpuni promašaj.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;