SFSOPLATE-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Planirano uređenje izletišta "Koprijan" u Doljevcu

02.08.2012. | E-kapija

Iako na teritoriji opštine Doljevac postoje značajni istorijski lokaliteti, do skoro nije poklanjana velika pažnja njihovom očuvanju ili promovisanju u turističke svrhe. Ovaj trend konačno je počeo da se menja, jer su Doljevčani odlučili da okolinu utvrđenja "Koprijan", iz doba kneza Lazara, prevore u izletište, a kasnije u neposrednoj blizini izgrade i sportske i ugostiteljske sadržaje.

Pobrđe na kome se nalazi srednjevekovni grad "Koprijan" uskoro će dobiti nove pešačke staze i platoe, a sve trase biće osvetljene (od podnožja pa do samog utvrđenja). Sređivanje ove zone prvi je deo projekata "Uređenje turističko-izletničkog kompleksa u okolini srednjevekovnog grada Koprijan", koji je podržalo i Ministarstvo ekonomije.

Imajući u vidu da je u pitanju šira zona zaštite kulturnog dobra, svi radovi će biti sprovedeni u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu.

Za uređenje okoline "Koprijana", odnosno stvaranje atraktivnog izletišta, potrebno je oko 18 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena. Nosilac projekta je Direkcija za izgradnju u Doljevcu. Opština bi trebalo da uloži 8,5 miliona dinara, dok je iz republičke kase za te namene izdvojeno 11,5 miliona.

Doljevac je raspisao tender za izvođače radova, te se očekuje da bi uređenje izletničkih staza trebalo uskoro da počne, a ako ugovor bude ispoštovan, i na završetak se ne bi trebalo dugo čekati. Rok za okončanje radova je, kako su objavili lokalni mediji, 6 meseci. U tom periodu, izvođač je obavezan da zavši kompletan posao – da sprovede sve javne nabavke, prikupi potrebnu dokumentaciju i obavi sve predviđene radove.

Planirano je postavljanje mobilijara – puktova i klupa, kao i uređene pešačke staze do samog srednjevekovnog grada. Osim toga, biće postavljena i ulična rasveta, kao i izgradnja neophodne trafo stanice. Projektom je predviđena i izgradnja svih prilaznih puteva.

Namera je da se prostor srednjevekovnog grada "Koprijana" i njegova njegova okolina učine dostupnim turistima i izletnicima. Planom je, osim izletničke celine, obuhvaćen deo koji je namenjen sportskom turizmu sa pratećim sadržajima, neposredno pored Južne Morave.

Za turističko-ugostiteljske objekte namenjen je deo od 3,81 hektara, dok bi sportsko-rekreativni sadržaji trebalo da budu izgrađeni na oko 0,91 ha.

U delu za rekreaciju moguća je izgradnja terena za male sportove (teniski tereni, za mali i veliki fudbal, košarku, rukomet, odbojku na pesku, mini golf) za svim potrebnim pratećim objektima, kao što su šank-barovi, prostorije za skladištenje i izdavanje sportske opreme, sanitarni čvorovi. Za sada, ne postoje aktuelni projekti za izgradnju.

Kada je reč o ugostiteljstvu, moguća je izgradnja manjih hotela (do 50 ležaja sa pratećim sadržajima), ili objekata pansionskog tipa, odnosno bungalova.

U slučaju izgradnje pansiona, kompleks bi se sastojao od glavnog objekta uz saobraćajnicu i više manjih jedinica prostorno organizovanih. U okviru kompleksa je moguće organizovati aktivnosti u vidu radionica, škole u prirodi i sl.

Planom su definisana i neophodna rešenja parkirališta. U samom delu uz Južnu Moravu, definisana je zona zaštitnog zelenila, a ovaj pojas zaštićen je od izgradnje objekata bilo kakve vrste.

Planirano je samo obnavljanje zelenog pojasa uz reku. U okviru te zone, biće dozvoljeno isključivo parterno uređenje terena – pešačkim stazama, klupama, platoima...

"Koprijan" je njegova okolina su odvek privlačili pažnju turista iz okoline Doljevca. Ako se uređenje bude odvijalo u dobrom pravcu, otvaraju se mogućnosti da se sa ovim predelom upoznaju i posetioci iz drugih krajeva Srbije, ili iz zemalja u okruženju. Važnu ulogu u tome bi mogla da ima i činjenica da je okolina "Koprijana" na odličnom mestu, te dobro saobraćajno povezana – blizina auto-puta E-75, regionalnog puta Niš-Leskovac kao i železničkog pravca Niš-Skoplje. Turisti će imati načina da ovde stignu, ostaje da Doljevčani smisle šta će im ponuditi.

- Deo sredstava za realizaciju plana obezbeđuje se preko nadležnog ministarstva, deo iz opštinske kase, a deo bi obezbedila organizacija LEDIB. Realizacija će se odvijati fazno, a nakon sređivanja okoline srednjovekovnog grada, sledi uređenje dela oko reke. Rok još nije poznat, i zavisi direktno od investicija opštine Doljevac – kažu u "PLAN Urban"-u.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;