PRIJAVA-468X60-BANNER

Samočisteće staklo

17.09.2008. | Pilkington

Pilkington Glass, britanski proizvođač stakla sa ogromnom tradicijom (osnovan 1826), danas ima proizvodnju u 24 zemlje na pet kontinenata, a svoje proizvode plasira na preko 130 nacionalnih tržišta. Široka mreža proizvodnje i distribucije zapošljava skoro 24.000 ljudi, što je u uslovima primenjene najsavremenije tehnologije u proizvodnji zaista impozantna suma.

Od juna 2006. kompanija radi u sastavu NSG-a (Nippon Sheet Glass) i ova saradnja je stvorila globalnog lidera na svetskom tržištu stakla u građevinarstvu. Zbog svega navedenog ne čudi zašto je upravo ova kompanija potpisana kao proizvođač prvog samočistećeg stakla na svetu.

Pilkington Activ™ je proizvod koji je ispunio taj davni san proizvođača, projektanata i investitora. Ovo je postignuto specijalnim tankim premazom koji pomaže čišćenju svih standardnih vrsta stakala u dve faze: u prvoj fazi, procesom fotokatalize, ovaj sloj se aktivira sunčevom svetlošću i razjedinjuje organsku prljavštinu, što kasnije sprečava lepljenje i neogranskih čestica. Druga faza delovanja sastoji se u tome što ovaj sloj raspršuje čestice kiše, te se one ne slivaju u kapljicama kao na običnom staklu već u ravnomernim slapovima koji spiraju čestice prljavštine.

Nakon postavljanja, sloju je potrebno 5-7 sunčanih dana da se u potpunosti aktivira, nakon čega deluje i po oblačnom danu i po noći. U slučaju da nastupi duži period suše potrebno je vodom sa blagom sapunicom jednostavno sprati sloj slabo pričvršćene prljavštine i staklo će ponovo biti sasvim čisto.Sloj ni na koji način ne utiče negativno na boju stakla, njegove temičke osobine, prozirnost... Za retko dodatno održavanje ovakvih staklenih površina važno je ne koristiti agresivne hemikalije ili pribor koji bi mogao da izgrebe zaštitni sloj. Takođe, ono najvažnije – jednom postavljen sloj traje aktivno zadržavajući dejstvo onoliko koliko traje i samo staklo...

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;