INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stadion Arena Cuiaba u Brazilu

30.07.2012. | Arch Daily

Zamena postojećeg stadiona Governador Hose Frageli, nova Arena Cuiaba, projektovana od strane GCP Arquitetos, ima za cilj da bude instrument urbane obnove i nasleđa za buduće generacije. Pretvaranjem ove oblasti, koja je trenutno daleko od svog velikog potencijala, oni su stvorili park za sport, kulturu, obrazovanje i slobodno vreme. Zauzima površinu od oko 300.000 kvadratnih metara, sa otvorena četiri ugla, što omogućava rešenje nekoliko pitanja, kao što su davanje željene fleksibilnosti manjeg kapaciteta Arene za lokalna ekološka ograničenja.

Zbog činjenice da fudbalska arena treba da se gradi u strogom pravcu sever / jug, kako bi se izbegao odsjaj na kamerama tokom TV prenosa mečeva, arhitekta mora da razradi neko inovativno rešenje za jednu od glavnih lokalnih briga: Cuiaba je poznata po veoma visokim temperaturama. Na delovima tribina, šema garantuje da će vetar uvek preći Arenu na glavnom nivou terase. Luksuzna površina se nalazi na otvorenim uglovima, pomažući da se postigne efikasna toplotna konvekcija. 

Arena će u osnovi imati pet operativnih nivoa i isto toliko krovova. Projektni program odgovara svim FIFA i evropskim standardima. Novi stadion će imati kapacitet za 42.263 gledalaca, a planirano je da se posle Svetskog kupa 2014. kapacitet smanji na 27.000 gledalaca, preko delimične demontaže Severne i Južne tribine i njihovih krovova. Stadion se sastoji od čelične konstrukcije i napravljen je od terasastih konkretnih delova, okupljenim u vijčanim modulima, koji će omogućiti demontažu Arene.

Za smanjenje kapaciteta, racionalizaciju troškova i izgradnju, Arena je koncipirana u četiri odvojena modula, sa sličnim karakteristikama u dve grupe: Istok i Zapad, odnosno Sever i Jug. Bowl glavna struktura je projektovana u modulima 8,0 x 8,0m od prefabrikovanih betona, dok će rastavljeni delovi ovih elemenata i njihovih krovova biti izgrađeni u modularnoj čeličnoj konstrukciji. Svaki krov imaće sporednu strukturu koju čini okvir čelika. Krov će biti sastavljen od jednog sloja čelika, pokrivenim toplotnom izolacijom sa kondenzacijonom barijerom i gornjoj završnoj membrani. Spoljni omotač vrši funkciju vertikalne čelične nadstrešnice. Fasada je napravljena od vodootporne PVC membrane u kombinaciji sa drvetom, omogućavajući odličnu unakrsnu ventilaciju.

Arena ima tri kombinovana sistema kako bi se smanjila potrošnja vode. Kišnica će se prikupljati i skladištiti. Sva tretirana voda će se koristiti za toalete, navodnjavanje fudbalskog terena i potrebe klimatizovanih sistema. Navodnjavanje na fudbalskom terenu će takođe biti filtrirano i skladišteno za ponovno korišćenje onoliko puta koliko je moguće. Ovi integrisani sistemi će uštedeti više od 40% vode.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;