INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nacionalni stadion i sportsko selo u Etiopiji

22.06.2012. | Arch Daily

LAVA, laboratorija za visionarsku arhitekturu je sarađivala sa lokalnom firmom JDAV iz Etiopije na međunarodnom konkursu za projekat nacionalnog stadiona i sportskog sela, koji je održan od strane Savezne komisije za sport. Etiopljani će tako imati nov Olimpijski stadion sa 60.000 sedišta u Adis Abebi, zahvaljujući projektu koji kombinuje lokalni identitet sa novim tehnologijama.

Urbanistički plan uključuje Olimpijski stadion za FIFA mečeve, atletiku, koncerte, verske i nacionalne praznika, kao i sportsko selo koje se sastoji od zatvorenog i otvorenog vodenog centra, sportske sale i arene, domova i sedišta za Saveznu komisiju za sport . Ugostiteljstvo, maloprodaja i komercijalne zone će obezbediti da ovo selo bude živo tokom cele godine.

Tektonske strukture i kretanja su osnovni koncept za urbanistički plan. Zastaje dah od lepote okolnog brda Entoto i čini pozadinu projekta koji reaguje na vulkansku geologiju regiona. Nežno talasast urbani Parkland prati linije kratera i zamišljen je kao stalno prostorno iskustvo koje je strateški aktivirano za ravnotežu, klimu, iskustvo i efikasnost. Central Plaza formira srce projekta i greben povezuje sve zone. Džinovski solarni suncobrani pružaju sklonište i hlad.

Kris Bose, direktor LAVA-e, je rekao: "Mi smo otišli unazad do samog projekta stadiona - potopljene arene okružene tribinom formiranom od iskopanog materijala. Napravljeni krater je pametna adaptacija postojećeg terena i stvara efikasni prostor, smanjuje troškove izgradnje objekata i integriše u postojeći ambijent. "

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;