IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

"Global Energy" ulaže 3 miliona evra u mini-hidrocentrale "Kozji grb" i "Koviljača" na Mlavi

30.07.2012. | E-kapija

Firma "Global Energy" iz Niša planira da uloži oko 3 miliona evra u izgradnju mini-hidrocentrala "Kozji grb" i "Koviljača" na Mlavi u opštini Žagubica. Obe MHE su povezane putem od 1.525 m koji svojim dužim delom prati desnu obalu reke Mlave. Projekat ovih postrojenja uradio je "Anker Ing" iz Niša, a izvođač radova je Vodoprivredno preduzeće "Ćuprija" iz Ćuprije.

Prva mini-elektrana koja će se graditi je "Kozji grb" i ona se nalazi približno 7 km uzvodno od Gornjačke klisure (uzvodno od manastira "Gornjak"). Izgradnja MHE "Kozji Grb" bi mogla da počne na jesen 2012. godine, a rok izgradnje je 12 meseci.

Slobodan Grozdanović, direktor preduzeća "PLAN urban", koje je uradilo Plan detaljne regulacije za obe MHE, kaže da se područje Plana nalazi 3,5 km jugo-zapadno od Krepoljina i na 18 km zapadno od Žagubice vazdušnom linijom. Površina područja Plana iznosi 76,79 ha.

- MHE "Kozji grb" je betonska gravitaciona brana koja se sastoji od prelivnog dela širine 9m i četiri ispusna polja sa tablastim ustavama za evakuaciju velikih voda, i riblje staze. Branom se formira veštačka akumulacija sa kotom normalnog uspora 183,5 mnv. Brana stvara uspor visine 3,5m, a uspor je dužine oko 546 m. Usporom se stvara mala akumulacija zapremine B=20.475 m3 - navodi Grozdanović. I MHE Koviljača je betonska gravitaciona brana.

- Branu čini prelivni deo širine 11m i četiri ispusna polja sa tablastim ustavama za evakuaciju velikih voda širine po 3m, kao i riblja staza. Branom se formira veštačka akumulacija sa kotom normalnog uspora 194,5 mnv. Brana stvara uspor visine 8,5m, a uspor je dužine oko 1295m. Usporom se stvara mala akumulacija zapremine B=68.250m3.

Govoreći o kapacitetima budućih elektrana, Grozdanović kaže da je proizvodnja električne energije tokom godine promenjiva kategorija.

- Kontinualni rad se teško postiže na MHE pa i drugim elektranama. U praksi je ostvarivo da se postigne 4.000-5.000 sati godišnje. Maksimalna snaga elektrane MHE "Kozji grb" iznosi 560 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 3.840.000 kWh godišnje - navodi naš sagovornik.

Maksimalna snaga elektrane MHE Koviljača iznosi 960 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 2.240.000 kWh godišnje.

- Priključci obe MHE na elektromrežu Srbije određeni su Uslovima za priključak na distributivnu elektroenergetsku mrežu objekta MHE "Koviljača" i MHE "Kozji grb" opština Žagubica u kojima su dati: način priključka i potrebna oprema, mesto priključka, priključni vod, Transformacija 10/0,4 kB kod objekta elektrane, uslovi rada mreže 10kB, snaga kratkog spoja na mestu priključenja kao i merenje električne energije - dodaje Grozdanović.

Prema Planu detaljne regulacije, osim za proizvodnju električne energije, brane će se koristiti i za vodosnabdevanja naselja, navodnjavanje poljoprivrednih površina, sprečavanja poplavnog talasa, zaustavljanje transporta nanosa, uzgoj riba, a u zoni budućeg zimskog sportskog centra na Beljanici za proizvodnju potrebne količine snega.

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Srba 02.12.2023.
Zbog čega je naziv "osmeh Vojvodine" promen...
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...

;