"Global Energy" ulaže 3 miliona evra u mini-hidrocentrale "Kozji grb" i "Koviljača" na Mlavi

30.07.2012. | E-kapija

Firma "Global Energy" iz Niša planira da uloži oko 3 miliona evra u izgradnju mini-hidrocentrala "Kozji grb" i "Koviljača" na Mlavi u opštini Žagubica. Obe MHE su povezane putem od 1.525 m koji svojim dužim delom prati desnu obalu reke Mlave. Projekat ovih postrojenja uradio je "Anker Ing" iz Niša, a izvođač radova je Vodoprivredno preduzeće "Ćuprija" iz Ćuprije.

Prva mini-elektrana koja će se graditi je "Kozji grb" i ona se nalazi približno 7 km uzvodno od Gornjačke klisure (uzvodno od manastira "Gornjak"). Izgradnja MHE "Kozji Grb" bi mogla da počne na jesen 2012. godine, a rok izgradnje je 12 meseci.

Slobodan Grozdanović, direktor preduzeća "PLAN urban", koje je uradilo Plan detaljne regulacije za obe MHE, kaže da se područje Plana nalazi 3,5 km jugo-zapadno od Krepoljina i na 18 km zapadno od Žagubice vazdušnom linijom. Površina područja Plana iznosi 76,79 ha.

- MHE "Kozji grb" je betonska gravitaciona brana koja se sastoji od prelivnog dela širine 9m i četiri ispusna polja sa tablastim ustavama za evakuaciju velikih voda, i riblje staze. Branom se formira veštačka akumulacija sa kotom normalnog uspora 183,5 mnv. Brana stvara uspor visine 3,5m, a uspor je dužine oko 546 m. Usporom se stvara mala akumulacija zapremine B=20.475 m3 - navodi Grozdanović. I MHE Koviljača je betonska gravitaciona brana.

- Branu čini prelivni deo širine 11m i četiri ispusna polja sa tablastim ustavama za evakuaciju velikih voda širine po 3m, kao i riblja staza. Branom se formira veštačka akumulacija sa kotom normalnog uspora 194,5 mnv. Brana stvara uspor visine 8,5m, a uspor je dužine oko 1295m. Usporom se stvara mala akumulacija zapremine B=68.250m3.

Govoreći o kapacitetima budućih elektrana, Grozdanović kaže da je proizvodnja električne energije tokom godine promenjiva kategorija.

- Kontinualni rad se teško postiže na MHE pa i drugim elektranama. U praksi je ostvarivo da se postigne 4.000-5.000 sati godišnje. Maksimalna snaga elektrane MHE "Kozji grb" iznosi 560 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 3.840.000 kWh godišnje - navodi naš sagovornik.

Maksimalna snaga elektrane MHE Koviljača iznosi 960 kW, tako da je procenjena realna proizvodnja električne energije 2.240.000 kWh godišnje.

- Priključci obe MHE na elektromrežu Srbije određeni su Uslovima za priključak na distributivnu elektroenergetsku mrežu objekta MHE "Koviljača" i MHE "Kozji grb" opština Žagubica u kojima su dati: način priključka i potrebna oprema, mesto priključka, priključni vod, Transformacija 10/0,4 kB kod objekta elektrane, uslovi rada mreže 10kB, snaga kratkog spoja na mestu priključenja kao i merenje električne energije - dodaje Grozdanović.

Prema Planu detaljne regulacije, osim za proizvodnju električne energije, brane će se koristiti i za vodosnabdevanja naselja, navodnjavanje poljoprivrednih površina, sprečavanja poplavnog talasa, zaustavljanje transporta nanosa, uzgoj riba, a u zoni budućeg zimskog sportskog centra na Beljanici za proizvodnju potrebne količine snega.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...