INFONET-468X60-BANNER

Nepal procvetao zbog mini hidroelektrana

23.07.2012. | Poslovni.hr

U Rangkhaniju, dalekom planinskom selu na zapadu Nepala, u kući su se sve do pre desetak godina nakon što padne mrak koristile petrolejske svetiljke. Komunikacioni sastav i zdravstvo bili su u bednom stanju, a poslova gotovo da i nije bilo. Ali od 2001. godine projektom minihidroelektrana vode obližnje reke Kalung Khola koriste se za proizvodnju električne energije za Rangkhani i okolna sela.

"Priroda nam je podarila težak teren koji nije pogodan za infrastrukturu", kaže Bupendra Šakja, stručnjak za obnovljive izvore energije iz glavnog grada Katmandua. "Ali pogodan je za hidroelektrane", dodaje Šakja, koji radi na projektu pod nazivom "Obnovljiva energija za život na selu", a koje vodi nepalska vlada, Razvojni program Ujedinjenih naroda i Svetska banka.

Kageaj Šarma (48), učitelj po zanimanju, seća se kako se nedavno na ceremoniji otvaranja male elektrane okupilo oko 150 ljudi. Sve oči bile su uprte u svetiljku ispred pogona sa generatorom na vodu. Kada se svetiljka zasvetlila, seljani su uskliknuli od radosti i zaplesali. "Mnogi od njih uopšte nisu verovali da će se to dogoditi", kaže Šarma, danas sekretar zadruge koja upravlja električnom energijom u Rangkhaniju i obližnjim selima.

Prema procenama Svetske banke, putem takvih i sličnih projekata iz nepalskih reka moglo bi se dobiti čak 83.000 megavata električne energije, što znači da su one jedan od najvećih neiskorištenih izvora na svetu. Od 1970-ih u Nepalu je izgrađeno oko 2200 mini hidroelektrana koje ukupno proizvode 18.000 kilovata električne energije, tvrde u nepalskoj Zadrugi za razvoj mini hidroelektrana. Sredstva dobijaju od nepalske vlade i međunarodnih agencija poput Razvojnog programa Ujedinjenih naroda, Svetske banke i Norada i Danide, međunarodnih humanitarnih agencija iz Norveške i Danske.

Planiranje i izgradnja malih hidroelektrana u Rangkhaniju koštali su oko 2,6 miliona nepalskih rupija, odnosno 29.000 dolara. Ta elektrana danas proizvodi 26 kilovata električne energije i snabdeva strujom više od hiljadu ljudi. Državni Centar za protok alternativne energije, krovna organizacija programa obnovljive energije, definiše mini hidroelektrane kao one koje stvaraju manje od 100 kilovata električne energije.

Uobičajena manja hidroelektrana proizvodi oko 10 megavata, odnosno 100 puta više električne energije od najveće mini hidroelektrane. Velika hidroelektrana kao što je hidroelektrana Tri klanca u Kini proizvodi čak 22.500 megavata električne energije.

Naime, stanovnici Rangkhanija nemaju nikakvih poteškoća sa neprestanim snabdevanjem električne energije, koja je još sigurnija od postavljanja minimreže, što je omogućeno prošle godine kada se ta elektrana povezala sa pet obližnjih minihidroelektrana. Izgradnja minihidroelektrane u Nepalu traje 21 mesec, od studije isplativosti do samog postavljanja na lokaciji. Vlada učestvuje u troškovima sa oko 60 posto, a 20 posto se otpiše zahvaljujući lokalnim dobrovoljcima koji učestvuju u izgradnji. Preostalih 20 posto obično se pokriva zajmovima.

S obzirom da nepalska vlada okleva sa finansiranjem ovakvih projekata, nemačka humanitarna agencija GIZ i druge svetske organizacije pripomažu u tom pogledu. U selu Dagatundada koje se nalazi 63 kilometra od Baglunga pre pet godina sa radom je počela mikro hidroelektrana kapaciteta 75 kilovata. Električnom energijom snabdeva 4000 ljudi. Zahvaljujući tome, proširen je lokalni dom zdravlja. Takođe, u maloj radionici sada strojevi proizvode sapun koji se prodaje u gradskim trgovinama.

Radio postaja prenosi vesti i muziku do najmanje 100.000 osoba. Srednja škola Tribhuvan ima 15 novih prenosnih kompjutera koje joj je donirala američka neprofitna zadruga Winrock International. Učitelji u toj školi kažu kako je pre električne energije samo polovina učenika završavala srednju školu, a danas 80 posto učenika prolazi na maturi.

Ram Bahadro Kunvar (26), prošle godine je ovde otvorio farmu peradi. Električna energija pomaže mu pri inkubaciji pilića i omogućuje mu svetlost koja je njima potrebna i preko noći. Kunvar kaže kako je prodajom prvih pilića zaradio oko hiljadu dolara. Ranije je razmišljao samo o tome "kako da promeniti zemlju", kaže. Sada, uz električnu energiju, zaista dolazi do promena, ali ne na onaj način kako je on to pre zamišljao.

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;