PRIJAVA-468X60-BANNER

Enco Ferari Muzej

16.07.2012. | Arch Daily

Izvajan aluminijumski krov sa deset žutih rezova - namerno slicni dovodu vazduha na haubi jednog automobila - omogućava prirodnu ventilaciju, dnevno osvetljenje i estetsku vrednost. Sa prostorom od 3.300 kvadratnih metara i dvaput zakrivljenim aluminijumom, na ovom krovu se prvi put primenjuje aluminijum na taj način. Radeći zajedno sa mnoštvom graditelja čija upoznatost sa organskim oblicima čini veliku prednost, forma je napravljena od aluminijumskih limova, spojenih pomoću patentiranih jezika i sistema. Svetlo žuta boja krova je Ferarijeva korporativna boja, kao što se vidi na Ferari oznakama. Ona je takođe zvanična boja grada Modene, u Italiji. 

Arhitekta Jan Kaplicki želeo je da stvori čulni izložbeni "dijalog" između dve zgrade koje naglašavaju značaj Muzeja, kao jedinstven kompleks koji se sastoji od nekoliko elemenata. Pogledi iza novog izložbenog objekta dramatično uramljuju kuću i radionicu, dok pogledi ispred kuće i radionice otkrivaju funkciju i sadržaj nove izložbene zgrade. Visina novog izložbenog objekta dostiže maksimum od 12 metara - iste visine kao kuća - sa proširenjem obima ispod nivoa tla. Pored toga, nova zgrada se nežno krivi oko kuće kao simboličan gest zahvalnosti.

Staklena fasada je planski zakrivljena i naginje pod uglom od 12,5 stepeni. Svaki panel je podržan od strane pred-zategnutim čeličnim kablovima i može da izdrži 40 tona pritiska. Tehnička specifikacija ovih okna i kablova znači grupisanje veće transparentnosti u fasadi. U letnjim mesecima termalni senzor aktivira prozore na fasadi i krovu i omogućava cirkulisanje hladnog vazduha. Sa 50 odsto unutrašnje zapremine glavne izložbene zgrade postavljene ispod nivoa tla, geotermalna energija i toplota se koriste za hlađenje zgrada. To je prva muzejska zgrada u Italiji za korišćenje geotermalne energije. Zgrada takođe sadrži fotonaponsku tehnologiju i sistem za reciklažu vode.

Posetioci ulaze u novu zgradu uz neprekidni pogled u čitav izložbeni prostor: široka, otvorena bela soba, gde se zidovi i pod stapaju u jednu površinu. Polu - transparentna membrana proteže svetlost ravnomerno preko krova, a u kombinaciji sa prorezima koji rade sa strane na stranu, omogućavaju vazduhu da pobegne i daju rebrasti efekat. Knjižara i kafe se nalaze sa jedne strane ulaza. Oba su okrečena u žuto, isto kao krov. Blago nagnuta rampa postepeno vodi posetioca oko zgrade od prizemlja u podrum. Najviše dvadeset i jedan automobil može biti prikazan u ovom otvorenom prostoru u bilo kom trenutku. Na dnu rampe a u ulazu direktno ispod, audiovizuelna soba formira stalni deo izložbe. Fleksibilni prostor za nastavu i konferencijska sala omogućavaju pogled ka gore u ulaznom prostoru.

Glavni galerijski prostor se nalazi u okviru radionice. Ovde je napravljen savremeni izložbeni displej sistem, koji prikazuje digitalne projekcije, objekte u vlasništvu Ferarija, informacije o panelima i drugim materijalima. Sistemski displej je zamišljen kao široka razmera vertikalne knjige koja omogućava posetiocu da čita različita poglavlja Ferarijevog života kroz: razne medije i trodimenzionalnu impresivnu biografiju. Sistem uzima oblik talasastog zida podeljenog na stranice, tako da posetioci imaju uvid u taj napredak dole u sobi, oni su dužni da postepeno otkrivaju svaku stranicu i poglavlje u nizu. Svaka stavka u sledećem poglavlju je tako skrivena da održava interes i stvara osećaj uzbuđenja. Ovaj organski pejzaž prostire se celom dužinom na 40 metara dugom prostoru i mekom, niskom nivou pozadinskog osvetljenja. Na severnom kraju glavne galerije, u originalnoj kući, dva manja izložbena prostora se nalaze jedan pored drugog. Administrativni prostori se nalaze neposredno pored njih, na prvom spratu.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;