INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Projekat novog Muzeja Bauhaus

13.07.2012. | Bustler.net

U završnoj tenderskoj proceduri za Novi Bauhaus Muzej u Vejmaru, u Nemačkoj, veoma minimalistički koncept projekta berlinskog arhitekte Heike Hanade sa Benediktom Tonon je izabran za pobednika. Kraj izgradnje se očekuje 2015. godine.    

 

Pobednički projekat arhitekte Hanade pozicionira geometrijski jasnu kocku kao jak ugradni deo objekta na padini susednog parka Vejmahhalen. Žiri je bio impresioniran spoljnim izgledom zgrade na osnovu kvaliteta i upotrebe materijala na detaljnom projektovanje fasada. Unutrašnji prostor nudi veoma visok stepen fleksibilnosti.

Telo muzeja se sastoji od livenog betona i stoji na ivici Vejmarhalen parka. Kamena baze staklenog bloka raste kao monolitna skulptura u prostoru. Unutrašnjost kuće nudi prostor i struru a njegove ivice i površine su providne. Preciznost i jasnoća u urbanom okruženju, telo reaguje u detalje u svom najspoljnijoj sloju neizvesnosti i zamućenom svetlu. Ovaj stav prožima komplementarni koncept kuće. Vizuelni uticaj i tehnička potreba, percepcija i akcija kombinuju se u jednu jedinicu.  

Uske, neprozirne staklene organizovane trake horizontalno leže na metalnim zagradama. One slobodno plutaju bez okvira i formiraju staklastu kožu. Tehnologija i optički efekti postižu značajnu energetsku simbiozu. Staklene ploče su redovan horizontalni ritam. Obložene su linearnom mrežom, ugravirane crnim linijama. Noćno osvetljenje kroz uske trake od folije OLED (LED kao podloga) iza stakla podržava ovaj efekat.

Projekat karakteriše diferencirani energetski koncept, razvijen od strane svetski poznate kancelarije Transsolar iz Štutgarta. Komponentna aktivacija, toplotne pumpe, ventilacija i solarni paneli obezbeđuju potrebne unutrašnje klimatske uslove, a istovremeno dovode do posledičnog smanjenja energetskih potreba. Kompaktnost zgrade obećava relativno malu potrošnju resursa. Predlaže se niz mera usmerenih na održivost trajnih građevinskog materijala kao što su staklo, beton, kamen i malter od gline.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;