"Rimski" muzej na jugu Francuske

24.05.2012. |

Nakon međunarodnog takmičenja, arhitektonski biro Foster + Partners, koji sarađuje sa dizajnerom Adrijenom Gardereom (Adrien Gardere), projektovaće novi muzej "Musée de la Romanitée Narbonne" u gradu Narbon, na jugu Francuske.

Kao nekadašnja rimska luka, Narbon ima impresivno nasleđe zgrada, drevnih relikvija i arheoloških nalazišta. Centralni deo muzeja biće zbirka više od 1.000 starih kamenih blokova reljefa iskopanih u blizini. Njihov ekran čini prirodnu barijeru na središtu jednostavne, pravolinijske zgrade i odvaja javne galerije iz više privatnih prostora. Posetioci će moći da pogledaju rad arheologa i istraživača kroz mozaik kamena i svetlosti, a fleksibilan ekranski okvir omogućavaće olakšice za lako rekonfigurisanje i koristiće se kao sredstvo za aktivno učenje.

Zgrada će sadržati galerije za stalne i povremene izložbe, multimedijalni obrazovni centar i biblioteku, kao i administraciju i skladištenje objekata. Ovi prostori su raspoređeni na jednom spratu i ujedinjeni ispod betonske krovne nadstrešnice, koja obezbeđuje termičku masu. Nadstrešnica je izdignuta i produžava se tako da zakloni širok javni trg oko muzeja.

Rimski muzej će biti novi orijentir na ulazu u grad. Uređenje muzeja će pojačavati vezu sa vodom i mirnim prirodnim okruženjem, inspirisanim formalnim vrtovima i francuskim rimskim dvorištem, a posedovaće amfiteatar na otvorenom za razne kulturne događaje.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 20.09.2021.
Najlakše se legalizacija rešava tako što se...
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...