INFONET-468X60-BANNER

Ukrajinski Muzej umetnosti

28.05.2012. | Arch Daily

Osnovna ideja arhitektonskog studija "Forma" za njihov projekat - Muzej umetnosti jeste da se u zgradu uklopi tkivo starog industrijskog naselja. Tragovi istorije su prisutni na projektnom području. U tom smislu istorija zgrade neće biti samo renovirana i očuvana njenim ostacima, već će se na taj način pokušati da se produži kroz život zgrade.

Dimnjak muzeja koje će biti rekonstruisan i pojačan služi kao orijentisana tačka. Suteren je deo skloništa restorana, a iznad nivoa podzemnog dela nalazi se kafić, biblioteka i kancelarijski prostor. Stare zgrade s  dvorišnim fasadama su različite. One ne oponašaju originalnu plastiku fasade ali su već urađene u stilskoj ravnoteži sa originalom.

Arhitektura muzeja nije napravljena da impresionira, već za to služi doživljaj platforme. Eksterijer se formira kao funkcionalna šema projekta. Na primer, zapremina platforme lebdi u vazduhu i oslobađa prostor za pokrivanje trga ispred glavnog ulaza. Pravougaoni oblik kompleksa omogućava da se napravi prijatno dvorište - mesto za opuštanje i performans umetnika. Dvorišta koja su skrivena između zgrada su odlika starog Kijeva.

Infrastruktura muzeja obezbeđuje niz transformacija unutrašnjeg prostora. One omogućavaju značajnu promenu unutrašnjosti Muzeja grada i brzo prilagođavaju prostor izložbenih prostorija na predstojećim izložbama. Konferencijska sala ima pokretni zid koji omogućava da se koristi prostor u holu amfiteatra u slučaju prekoračenja posetilaca. Moguće je razmontirati deo sprata i povezati ga sa prostorijom ukrajinske savremene umetnosti i sobama skulptura. Zbog ove mogućnosti prostornog proširenja ne postoje ograničenja na skali izloženih umetničkih dela. Prirodno osvetljenje duž hale i odsustvo statičnog zida omogućava kustosima da organizuju prostor prema svojim potrebama.

Šema muzeja je takva da posetilac može doći do bilo koje sobe za izložbu bez potrebe da se kreće kroz druge izložbene prostorije. Sve sajamske hale su nezavisne jedna od drugih u smislu da svaka soba može da bude privremeno nedostupna i (ili čak sve sobe da budu zatvorene, osim jedne) ne utiče na aktivnost ostalih dešavanja. Ova šema takođe omogućava da se razmnožavaju gostujuća scenarija u muzeju. Sala se nalazi na prvom nivou, kako bi se odvojio protok ljudi koji dolaze na koncertna dešavanja. Kafić i restoran su povezani sa muzejem kroz salu, i u isto vreme, posetioci imaju pristup sa ulice kako bi bili nezavisni od radnog vremena muzeja.          


Između prostorija sa privremenim i stalnim izložbama postoji dugačak koridor stakla paralelan sa starom zgradom.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;