INFONET-468X60-BANNER

The Chenequa Residence - porodiča kuća okružena prirodom

11.07.2012. | Solaripedia

The Chenequa Residence je jedna porodična kuća blizu Milvokija, Viskonsin, po projektu arhitekte Roberta Ošaca (Robert Oshatz). Kuća je projektovana kao odgovor na postojeći teren i okolinu, i nalazi se na šumovitom brežuljku iznad jezera, obmotan oko kontura zemlje, i podešen između postojećih stabala. Zato što kuća koristi čelični ram kao građevinski metod, bilo je moguće oslobađanje velikih delova zidnih površina za zastakljivanje. Velika prostranstva prozora omogućavaju sveobuhvatni pogled na šumu i jezero, korišćenjem toplote ogledala koji su obmotani trostrukim staklom.

Geotermalna toplotna pumpa hrani zračenje podnim grejanjem, kao i klima uređaj koji kontroliše dosta vlage tokom Viskonsinskih leta. Međutim, tokom letnjih vrućina ublažena je unakrsna ventilacija sa hladnijim spoljnim vazduhom koja dolazi sa donjeg prizemlja. Gornji plašt je pokriven otvorenim krovovima. Pored toga, 1.800 kvadratnih metara podzemne garaže je pokriveno sa 12 " SOD krovom. Kuća je projektovana u dve faze, prva faza sadrži primarni životni oblast, a druga faza će tokom godina izgrađivati zatvoreni bazen i ulaz.

Centralni fokus kuće je širok atrijum koji sadrži tri dela- kameni kružni deo, jezgro lifta i konzolna spiralna stepeništa. U atrijumu prostora, dinamični plafon se obavija oko lifta jezgra. Iznad, krov ima pristup kroz vrata na trećem spratu, sa stepenicama koje vode ka gore. Svaki od krovnih stepenastih segmenata je odvojen od stakla i čine "S" oblik; sunčeva svetlost se kreće duž krive i kroz staklo u toku dana i deluje kao sunčani sat.

Stroga disciplina je primenjena za paletu materijala. Zidovi koji dodiruju tlo su od kamena i poboljšavaju svoju vizuelnu vezu sa zemljom. Elementi koji nemaju dodir sa zemljom su od gipsanog maltera. Prozorski okvir je od drveta a betonski podovi preovlađuju širom kuće. Projekat kuće je složen, imajući u vidu filozofiju organske arhitekture.

Skoro sve u kući je projektovano i prilagođeno arhitektonskim detaljima. Sve u svemu, postoji skoro 1.000 detalja u arhitektonskim crtežima. Kuća takođe traži inovativne metode izgradnje. Jedna od neobičnih elemenata je bilo kreiranje zidnih pločica. Pošto su zidne pločice zakrivljene i često potiču iz više centara, bilo je poteškoća da se iskoristi tradicionalna metoda pravih linija. Zbog toga svaka pločica je digitalno isečena od strane CNC rutera kako bi zadržala geometrijski oblik. Kuća je završena početkom 2012. godine od strane kompanije Signature Buildes iz Viskonisna.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;