INFONET-468X60-BANNER

Safe house

09.05.2011. | Design Boom

Safe house projektnog biroa iz Katovica KWK promes, smeštena u predgrađu Varšave, Poljska, jeste dvospratna stambena zgrada koja obezbeđuje osećaj maksimalne sigurnosti svojim stanarima. Ime joj sasvim odgovara jer ono što je najviše izdvaja jesu spoljni zidovi koji se pomeraju čime je omogućeno da se kuća u potpunosti zatvori, odnosno otvori prema okolini i da se poveže sa pejzažem. Naime, dok na prvi pogled objekat deluje zatvoreno, kad je otvorena, kuća nudi najveću moguću transparentnost uspostavljajući snažnu vezu sa okolinom.

Projektovao je arhitekta Robert Konieczny, a radovi su završeni 2009. godine. Sa strane ulice, objekat ima malo otvora. Ulaz je u liniji sa masivnom spoljnom ogradom sa dve krilne kapije.

Kada se sistem, koji čine 15m dugi zidovi na istočnoj i zapadnoj strani, otvori u potpunosti, površina na ulazu se zatvori pretvarajući se u privremeno dvorište. Zadnju stranu kuće, koja gleda na baštu na jugu, karakteriše 6 m duga kapija. Kapija se spušta na taj način u potpunosti otvarajući enterijer ka eksterijeru. Prozori od poda do plafona obezbeđuju panoramski pogled, dajući prostoru sasvim drugačiji izgled u odnosu na utisak koji ostavlja čvrsta masa zgrade. Staklene površi, koje primaju veliku količinu sunčeve svetlosti i energije tokom zime, mogu se povući u unutrašnjost kako bi stvorile otvorenu terasu.

Od drugih mobilnih elemenata, tu su veliki kapci koji u osnovi predstavljaju spoljni omotač zidova dužine do 3,5m. Pokretni most obezbeđuje pristup od gornjeg sprata do krova terase iznad bazena. Sve pokretne komponente pokreću se uz pomoć ugrađene elektronike.

Kockasti objekat je monolit od betona, dok su njegove ne-fiksirane komponente napravljene od čeličnih rešetki ispunjenih mineralnom vunom kako bi se osigurala dobra izolacija. Sve spoljne površine obložene su cementnim pločama sa vlaknastim dodacima, a onda obojene bojom tamnog drveta koja podseća na, u toj oblasti, široko rasprostranjenu završnu obradu kuća i staja.

Arhitektonski biro KWK Promes, Poljska www.kwkpromes.pl

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;