INFONET-468X60-BANNER

Kuća napravljena od automobilskih delova

25.01.2012. | Gizmag

Iako McGee kuća izgleda kao bilo koja druga kuća u komšiluku, njeni zidovi pričaju drugu priču. Projektovana od strane muža i žene, Karl Vanaselja (Karl Wanaselja) i Kejt Leger (Cate Lager), iz arhitektonskog biroa Leger Wanaselja Architecture, spoljašnji zidovi kuće su napravljeni od preko stotinu automobilskih krovova. U cilju izgradnje kuće koja koristi zelene tehnologije i ponovnu upotrebu materijala, par je upotrebio krovove automobila sive boje koji su bili na lokalnom auto-otpadu u Berkliju u Kaliforniji.

Njihov najveći izazov je bio pronalaženje auto delova koji su u relativno dobrom stanju, bez udubljenja i sa dobrom bojom. Delovi automobila su zatim isečeni na duge oblike nalik pločicama i korišćeni su na gornjim spoljašnjim zidovima kuće, vizuelno podsećajući na izgled škriljca.

Stambena zgrda poseduje i zidova prizemlja koji su obloženi u topolinoj kori, što je otpadni proizvod iz industrije nameštaja u Severnoj Karolini, kao i jedinstvene tende napravljene od bočnih prozora sa starih Dodž (Dodge) automobila. Ono što je nekada bio "američki najprodavaniji minivan" sada je običan otpad, prema bračnom paru arhitekata.

Zakrivljeni spoljašnji zidovi odaju utisak da je kuća manja i kraća od prosečne dvospratne kuće. Međutim, unutrašnjost je veoma prostrana sa visokim plafonima i velikim prozorima. Solarna energija generiše električnu energiju i obezbeđuje toplu vodu za kuću tokom većeg dela godine, sa pomoćnim (back-up) sistemom koji pristupa mreži samo za vreme kiše ili dužeg oblačnog perioda.

Kuća je izgrađena korišćenjem materijala koji su reciklirani i nisko-toksični, uključujući i beton koji sadrži cement sa 50% pepela. Takođe, ona je obojena sa prirodnim zemljanim pigmentima i zapečaćena je sa vezivom na bazi soje. Sva izolacija je celuloza nanošena prskanjem, osim ispod betonske ploče, dok unutrašnja vrata karakteriše ispuna od pšenice. Svi drveni delovi u celoj kući (uključujući i ograde trema) su od lokalnog recikliranog drveta, a drveni pod je poliran sa smolom na bazi biljaka.

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;