INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Šerburn zajednički paviljon u Torontu

09.07.2012. | Arch Daily

Značajan novi javni prostor na Torontskoj rivi, Šerburn - zajednički paviljon zamišljen je kao sećanje na izgubljene pejzaže. Projektovani park je savremena topografska apstrakcija čistog potoka, podseća na onaj koji se koristi za pokretanje preko jezera. Vajarski oblik paviljona je generisan kroz široku saradnju sa pejzažnim arhitektima, građevinskim inženjerima i umetnicima, koji su projektovali izgled aparata za prečišćavanje vode za celu obalu. Struktura je fizičko otelotvorenje opšte vizije parka koji se fokusira na javnoj interakciji, posebno na jezero Ontario. Paviljon igra značajnu ulogu u procesu prečišćavanja vode, dok povezuje različite elemente parka.

Paviljon pokazuje da upečatljiva skulpturalna forma i dobar urbani projekat nisu suprotnost, već mogu biti komplementarni. Umesto postavljanja diskretne strukture novog pejzaža, novi paviljon deluje kao uzemljenje markera i urbanog konektora koji prostire različite elemente ka parku. Ona označava presek brojnih programa: klizališta, kanalsku vodu, travnjak, otvoreni amfiteatar i igralište.

Projekat predstavlja neku vrstu dualizma, sa jedne strane može se čitati kao ikona oblika: uzbudljiva skulptura sa urbanim kontekstom koji se doživljava iz jezera. Sa druge strane, paviljon može da deluje kao objektiv kroz koji grad vidi obalu - uramljena veza između izgrađenog urbanog pejzaža i jezera Ontario na horizontu.

Životni pristup paviljona igra ključnu ulogu, kao što to čini parka kao celina, u prečišćavanju atmosferske vode iz susedne oblasti. Podrum paviljona takođe sadrži sistem filtracije vode koji smanjuje potrebu za krupne infrastrukture duž obale i koristi sivu vodu u toaletu. Uglavnom preko ovih mera energetske efikasnosti, Šerburn - zajednički paviljon će postići LEED Gold status sa 9 poena energije.

Otvoren tokom cele godine, projektovani sofisticirani ekran nanosi sink obloge preko čelične konstrukcije kako bi ostvario svoju složenu trodimenzionalnu formu. Spoljašnja površina paviljona ima meku teksturu, dok je unutrašnja polirana, obezbeđuje svetao i gostoljubiv prostor ispod luka.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;