INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Parkovi i paviljoni - spajanje pejzaža i arhitekture

19.06.2012. | Dirt Asla

Novi broj revije Architype Rewiew pažnju fokusira na parkove, prostore koji se mogu istražiti pešice, i specijano na paviljone, mesta na kojima posetioci mogu da se opuste i uživaju u pejzažu. Neki od najboljih paviljona poštuju životnu sredinu dok pružaju novu teksturu.

Predsednik ASLA (American Society of Landscape Architects) Suzan Hatčel, (Susan Hatchell) piše u svom blogu - "Paviljoni su važan deo za sve ljude koji vole prirodu. Pejzažni arhitekti ih projektuju kako bi privukli ljude da ih obilaze, i oni često odatle imaju predivan pogled na pejzaž. Paviljoni obezbeđuju mesto za odmor kada krenete na put, i štite Vas od previše izlaganja suncu. Oni su projektovani da budu dostupni za sve uzraste i odlični su za uživanje na otvorenom. Paviljoni obezbeđuju centralno mesto za susret sa prijateljima, i služe takođe za velika porodična okupljanja. Mogu biti i učionice na otvorenom, mirno mesto za čitanje, skiciranje, ili mesto za sviranje nekog muzičkog instrumenta, dok uživate u prirodi. "

Unutrašnja šuma" koju je projektovao meksički arhitekta Ivan Huarez (Ivan Juarez) nalazi se u fjordu pejzaža na zapadnoj obali Norveške. Projektovan u saradnji sa Centrom nordijskih umetnika u gradu Dalsasen, paviljon stvara "vezu sa fjordovima prikupljanjem dela materijala iz šume, koji stiče simboličnu konotaciju".

 

Još jedan neverovatan projekat kreiran u prirodi od strane norveške arhitektonske firme Snoeta (Snohetta) je paviljon projektovan da omogući posetiocima bezbednu interakciju sa lokalnom divljinom. U gradu Dovre, Norveška, Fondacija za zaštitu divljih losova sarađivala je sa firmom kako bi zajedno stvorili sklonište za školske grupe i posetioce, prostor gde vodiči predaju o jedinstvenim životinjama i istoriji grada Dovre.

Na samoj zgradi, oni nam kažu da se "drveno jezgro nalazi u pravougaonom okviru sirovog čelika i stakla. Jezgro, u obliku stena i leda je nagrizano od strane prirodnih sila kao što su vetar i tekuće vode. Značajan akcenat je stavljen na kvalitet i trajnost materijala, tako da objekat može da izdrži oštre klime. Drveno jezgro je proizvedeno korišćenjem velike skale kontrolisane od strane robota i zasnovane na digitalnom 3D modelu. "

 

Na dubokoj površini, projekat organizovan od strane Harvardske Škole za dizajn (GSD) - odsek pejzažna arhitektura, kreirana je instalacija blizu ulaska u Reford baštu "METiS International Garden festival u Kvebeku da je i struktura i pejzaža. To je nešto što služi i za penjanje na njemu.

Studentski tim piše: "Površina ima za cilj da pozove posetioce da pronađu mnoge lične načine za angažovanje, kolonizaciju i interakciju sa baštom (u interakciji sa svojom mikro mahovinom prisvajajući čitavu površinu). Površina klizi u funkciji i pridruživanju između zida, tla, i poklopca, a stvara višu orijentaciju i različite mikro klime za mahovine u bašti. "

Oblici i krive stvaraju nekoliko mikro klime, koji se zatim koriste u svakom skloništu. "Prvih 11 jedinica su napravljena sa Niphotrichum canescens (vrstama koje vole sunce). Jedinica 12 je  Callicladium haldanianum, dok su ostale jedinice preostalih (od 13 do 22) su napravljene sa mešavinom Callicladium haldanianum i drugih šumskih vrsta kao što su Pleurozium schreberii, Ptilium Crista-castrensis i drugi. "

Novi broj sadrži nekoliko parkova projektovanih od strane pejzažnih arhitekata, koje su dobro pokrivene: Vest 8 u Majami Biču, Vimington vodeni park, i Kancelarija Džejmsa Barnet-a i Centralne bašte Sanilend. Jedinstven park za igranje napravljen od starih metalnih buradi od strane studenata Auburn univerziteta je svakako nešto što vredi videti. Takođe postoji set paviljona i parkova koji uključuje sve od drevnih japanskih drvenih paviljona.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 1

Marijana 29.06.2012 10.47.33

Tag (za Muzej-N.Bgd.)zapravo pripada ovde: " Tamo gde postoji fenomen Prirode tesko je napraviti fenomen Arhitekture"--Arh. Ivan Antic. Srdacan pozdrav.

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;