Projekat novog Milanskog sajma

09.07.2012. | Arch Daily

U nastojanju da privuče veliku svetsku klasu, grad Milano je krenuo sa ambicioznim planom izgradnje kompleksa vrednog 700 miliona dolara, koji bi služio za sajamske nastupe. Masimilijano Fuksas (Massimiliano Fuksas) je angažovan za oživljavanje novog projekta koji sadrži sale izložbe, sale, konferencijske sale, restorane i kafiće, dvorane i kancelarijske prostore za Fijera administraciju.     

Fuksas je dobio inspiraciju od suštinskih elemenata okolnog pejzaža. Koncept je dodatno oplemenjen brojnim iteracijama u okviru digitalnog carstva, koja je odigrala ključnu ulogu u održavanju kontinuiteta originalne skice skulptorskog modela.

Fuksas se bavio ekspanzivnošću od 8 odvojenih struktura koje se usmeravaju ka unutra ka centralnoj kičmi pokrivenom staklenom nadstrešnicom koja funkcioniše nalik onoj na centralnoj ulici. U cilju demarkacije različitih funkcija u zgradama, sajamske hale imaju narandžaste fasade okrenute ka krošnjama, restoranima i kafićima otvorenim karakteristikama krivolinijske fasade i stoje na stubovima, hale za sastanke imaju fasade od nerđajućeg čelika dok kancelarijski prostori imaju oblik staklenih kutija. 

Iako je sama kupola samostalna, ona lebdi iznad dela krovova susednih zgrada i pravolinijski se drastično spušta ka prizemlju prkoseći tradicionalnoj arhetipskoj koncepciji nadstrešnice. Staza dužine 4265 metara, na ravne delove koristi romboidno zastakljivanje okna, dok dvostruko krive sekcije koriste trouglasta okna za efikasno postizanje oblika slobodnog obrasca. Struktura se sastoji od drveta - poput stubova kružnog profila HSS (sa dve unutrašnje grane pomirljivo krovne drenaže), koje su prefabrikovane.

Možda jedan od najdramatičnijih poena u okviru kompleksa se nalazi u okviru servisnog centra gde je smešteno glavno predsoblje. Vizuelni spektakl namenjen pešacima, sačinjen od staklenih krošnji koje se dodiruju dostiže visinu do 121 metara. Izgrađen u periodu od 27 meseci, Sajam u Milanu je dokaz da su Italijani rešili da budu domaćini svetske klase kulturnih događaja.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...