PRIJAVA-468X60-BANNER

Univerzitetski kampus u Tortosi, Španija

08.06.2012. | Arch Daily

Projekat koji se nalazi u gradu Tortosa, Španija je vezan urbanim i prirodno pejzažnim elementima glavnog puta koji vodi od grada do reke, kongresne sale i parka. Idejni predlog se sastoji od jedne zgrade koja obuhvata sve četiri škole u cilju da se dobije veća masa obima, tako da zgrada postaje kapija između prirodnog pejzaža i grada.

Postoji nesrazmernost između veličine glavnih prostorija i njihove upotrebe. One su preuske za sve uobičajene aktivnosti ili druženje, ali i suviše široke za sami opticaj. U ovom formatu, delovi fasada su takođe nesrazmerni s obzirom da imaju istu količinu fasade kao učionice.

Zajedničke prostorije su najvažniji prostori u zgradi univerziteta. Zato je razvijen koncept Plaza, pa je povezivanje tačaka u samom središtu sistema. Međutim, kružni oblik ne bi uspeo kao prolaz. Rastojanje koje bi osoba prelazila duž puteva ispod zgrade će uvek biti najduže.

Geometrijsko središte je transformisano iz kružnog oblika kao krst u obliku mase. Centar podseća na kapiju i izlaz, i da bi se prešlo rastojanje, hodanje je svedeno na minimum.

Put spaja univerzitetski kampus i kongresnu salu, i deli deo svojih objekata. Kongresna sala ima auditorijum, ali ne i kafeteriju - bar, takođe i Univerzitetski kampus ima bar, ali ne i auditorijum.

Kongresna sala je prizma napravljena od stakla u obliku slova U, dok je Univerzitetski kampus više fragmentiran zapreminom od betona. Ova geometrija ponavlja istorijske zgrade okruženja: zamka na vrhu brda i stare crkve. Projekat se odnosi na prirodnim i istorijskim kontekstima. Linije geometrijskog obima su paralelne sa onima u kongresnoj sali i okolnim stambenim blokovima.

Na prednjoj strani smanjeni i usitnjeni obrazac se odnosi na reku i park. Transverzalna praznina signalizira ulaz. Čim se uđe u zgradu velika vertikalna praznina postaje centralni nastavak parka, nudeći dijagonalne stavove i odnose između različitih spratova. Veliki vertikalni otvor za stepenište povezuje se u prizemlju, a na prvom spratu se nalaze sve učionice.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;