INFONET-468X60-BANNER

Kružna zgrada u Abu Dabiju

05.06.2012. | Arch Daily

AlDar zgrada, koju je projektovalo arhitektonsko preduzeće MZ, ima karakterističan i inovativan dizajn: izgradnja je obuhvatila dva kružna oblika konveksne fasade povezane uskim uvučenim staklom. Ova kompletno zastakljena struktura je zakrivljena u svim ostalim pravcima.

Krug simbolizuje jedinstvo, stabilnost, racionalnost. To je takođe simbol beskonačnosti, bez početka i kraja, savršenstva i konačno - geometrijski simbol. Krug predstavlja kompletnost koja obuhvata sav prostor i vreme. Sfera, 2-dimenzionalni krug, je pozdravljen kao ideal i savršen oblik jer nema perspektive da može da menja svoj izgled.

Inspirisani simbolizmom kruga i sfere, arhitekte su koristile geometrijski okrugli oblik u svojim građevinskim projektima od početka vremena. Kružni oblik se oduvek koristio u prizemlju i spratu planova sa tradicionalnim podizanjem zgrade i krova. Međutim, niko nije pokušao da izgradi strukturu potpuno kružnu u visini. Takva ideja bi normalno morala biti ostavljena na skicama.

AlDar ima karakterističan i inovativan dizajn ove vrste, a kružni oblik fasade daje izuzetnu i jedinstvenu frontalnu visinu.

Arhitekta Marvan Zgheib je odlučio da stvori jednostavnu zgradu koja će posedovati mirnu, idealnu lepotu klasične arhitekture, i takođe imati značajnu izražajnu moć.

Za postizanje ovog cilja, Zgheib je morao da izabere neku od prirodnih oblika, pod vođstvom koncepta pravilnosti. Shodno tome, bio je inspirisan školjkama koje imaju duboki smisao za pomorsko nasleđe Abu Dabija, kao i simboliku geometrijskog okruglog oblika, i zamišljao dva ogromna kružna zakrivljena staklena zida u obliku otvorene školjke.

Pravi izazov rada na fasadi je bio da se pronađu dve tačke kao početak zgrade na terenu - i to, razvoj obima pomoću jednog od najstarijih pravila u arhitekturi: pravilo proporcije na osnovu Zlatnog preseka.

Prilikom primene Zlatnog preseka, krug je podeljen na pentagram, na kojoj je ljudsko telo jedno uz drugo sa četiri glave i udova u pet tačaka pentagrama. Arhitekte su locirale dve tačke stabilnosti na kružnom delu fasade, stvarajući tako savršen balans.

Ova konstrukcija je završena održavanjem ekoloških faktora od strane US Green Building Council. Efikasnost zgrade je klasifikovana 82 odsto, što je najefikasnije za projekat podne površine.

Linkovi:

Povezani tekstovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;