INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zelene kuće ukopane u zemlju na Islandu

06.02.2012. | Inhabitat

Ako planirate da posetite Island, ponesite kaput (ili više njih!) - smešten južno od Arktičkog kruga, nordijska zemlja ima jako hladnu klimu (čak hladniju od one koja je trenutno pogodila celu Evropu). Sa prosečnim zimskim temperaturama koje dostižu dvocifrenu vrednost u minusu, ekstremnim glečerskim vetrovima i peščanim olujama, sa razlogom se zove Island (eng. Iceland: ice - led, land - zemlja; Zemlja leda, prim. prev.).

Meštani su proveli vekove prilagođavajući se ovim izazovnim uslovima, a njihove super pametne kuće sa zelenim krovovima su neke od najboljih kuća koje smo videli. Izgrađene od najjednostavnijih prirodnih materijala, travnate kuće pružaju topao i prijatan beg od hladnog okruženja.

Kada je Island naseljivan on je bio pokriven u izobilju sa brezovim šumama, ali ipak drvo nije najbolji materijal za izgradnu. Kuće od breze nisu mogle da izdrže vremenske uslove, i čamci napravljeni od drveta su stradali u burnim vodama, čime je transport i uvoz stranih materijala bio gotovo nemoguć. Ostavljeni da rade samo sa lokalnim materijalima, doseljenicu su uskoro počeli da grade kuće od kamena i trave.

Obična kuća je započinjala sa kamenim temeljima i drvenim ramom koji je bio prekriven slojevima trave, koja je obezbedila odličnu izolaciju. Jedini spoljašnji deo kuće od drveta su bila ulazna vrata, na kojima su vlasnici mogli da iskažu svoju kreativnost. Tokom vekova razvoja, travnate kuće su polako zamenjene sa kućama od čelika i od armiranog betona, iako ove istorijske zelene kuće još uvek postoje širom islandske unutrašnjosti.

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

XELLA SRBIJA
XELLA SRBIJA
LAZAREVAC-VREOCI
www.xella.rs

EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

TUPLEX SRB
TUPLEX SRB
BEOGRAD-ZEMUN
www.tuplex.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;