INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pristupačne kuće od drveta izolovane slamom

08.11.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Slamu svakako cene preživari, ali ona već neko vreme postoji i u oblasti građevine gde se koristi kao izolator. Blizu Remsa, u Betaniju, u toku je realizacija programa koji podrazumeva gradnju deset kuća drvene konstrukcije namenjenih jeftinom stanovanju. Spajajući slamu i konoplju, ovaj neuobičajen projekat trebalo bi da dobije oznaku BBC effinergie*. 

Iako kuća od slame tri mala praseta nije izdržala vukovo duvanje, sigurno će biti sasvim drugačije za novi program pristupačnih kuća preduzeća L’effort Rémois koje je filijala grupe Plurial. Naime, pre par meseci počela je gradnja deset kuća drvene konstrukcije, oko 100m2 svaka, namenjene ovoj lokaciji.

Ono što predstavlja neobičan aspekt ovog projekta, jeste način izolovanja pošto je izolacija obezbeđena pomoću bala slame i platna od konoplje. Na taj način, 35cm slame, koja je dobijena od poljoprivrednika iz te oblasti, prekriva zidove i plafon: ovaj izbor je napravljen zbog "prirodnih" kvaliteta i zbog "dobre regulacije vlažnosti" ovog materijala, precizira Alan Niboje (Alain Niboyet), direktor sektora za nove proizvode i visok kvalitet okruženja u okviru grupe Plurial L'effort Rémois.

Dakle, svaka kuća biće izolovana pomoću komprimovanih bala slame i imaće zeleni krov. Sunce će obezbeđivati toplotu zimi, dok će balkon praviti zaštitu od sunca u prizemlju, a ispust krova će štiti sprat, garantujući komfor leti. Ispred balkanskih balustrada instalirani su solarni kolektori koji će obezbeđivati besplatnu toplu vodu. Ventilacija duplog protoka, koja je opremljena jednim razmenjivačem i toplotnom pumpom, omogućivaće korišćenje 90% toplote izduvnog vazduha. Peć na pelet kompletira unutrašnji komfor, a energija se minimalno troši.

Predostrožne mere

Međutim, postavljanje ovog materijala nije bez teškoća: "Slama ne trpi kišu, zato se gradnja oslanja na prefabrikovane panele koji su sastavljeni u studiju. Kada se jednom nađu na gradilištu, potrebno je montirati ih i ispuniti slamom najduže za dan-dva", priča Alan Niboje. Štaviše, kako ističe arhitekta na projektu Stefan Brakman (Stephan Brackmann), predostrožne mere su preduzete kako bi se "ogradio temelj kuće mrežom od metalne žice da bi se zaštitilo od miševa", ali je i "posvećena pažnja kvalitetu slame i vodilo računa da ona bude dovoljno suva", a ne treba zaboraviti ni "veličinu bala".

Na kraju, gradilište je takođe bilo suočeno sa neočekivanom preprekom: vremenskim prilikama. Zbog sušnog perioda u junu, slama je postala ređa i radovi su zbog toga kasnili.

Od slame i od… konoplje

Pored slame, kuće su sastavljene i od jedne drvene pregrade i jedne gips-pregrade (koja ima ulogu zaštite od vatre), a između njih dve, nalazi se platno konoplje: "Želeli smo da ostanemo pri izboru materijala koji dišu propuštajući paru", naglašava Alan Niboje. Ali svejedno treba paziti, ova vrsta nepropusne gradnje zahteva poštovanje određenih pravila kao što je "ne zagrevati previše" ili "vetriti prostorije pomoću ventilacije sa dvostrukim protokom". Cilj: izbeći vlagu. U svakom slučaju, za periode velike hladnoće, predviđene su peći na pelet. A kako bi maksimalno optimizovali performanse svojih kuća, stanari će imati pravo na obuku.

Projekat vrednosti 140.000 evra, kuće bi trebalo da prime prve stanare sledećeg leta. Što se tiče razmatranja da se ponovi ovakav projekat, Alan Niboje je sumnjičav: "Otišli smo veoma daleko sa upotrebom ekoloških materijala".

Zbog toga, stanari bi trebalo da dodatno cene život u kućama koje ne samo da poštuju okruženje već su i sasvim jedinstvene!

*BBC-effinergie® je naziv kojim se u Francuskoj identifikuju nove zgrade sa veoma niskim energetskim potrebama koje doprinose da se dostignu ciljevi za 2050. godinu: smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 4.

Link:

Povezani sadržaji sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;